Ook maandag regen en stevige wind verwacht: 'Het is zo zonde, precies nu'

23 februari 2020 om 10:30
nl
Het zit carnavalsvierders dit jaar niet mee. Ook maandag wordt namelijk regen en stevige wind verwacht. "Het is zo zonde, precies nu", zegt Britta van Gendt van Weer.nl. Vanwege het slechte weer zijn vele tientallen carnavalsoptochten zondag afgelast. Pas dinsdag wordt het weer beter.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Zondagochtend vroeg viel in Brabant al ruim vijftien millimeter neerslag. In de loop van de ochtend verbeterde de situatie een beetje. "Maar vanaf de Noordzee komt een volgende regenzone over ons heen", waarschuwt Van Gendt.

Knipoogje van de zon
De regen gaat de komende uren dus nog wel even door, tot zo'n beetje de eerste helft van de zondagmiddag. "In het tweede deel van de middag wordt het langzaam wat droger. Dan is er misschien nog een knipoogje van de zon te zien, maar veel is het allemaal niet."

'Hartstikke gevaarlijk'
Naast de regen is de wind zondag een spelbreker voor de carnavalsvierders. Zondagochtend stond er al windkracht 5 of 6, met forse windstoten. "De snelheden kunnen hier en daar oplopen tot zo'n 70 kilometer per uur." In de loop van de dag gaat het nog steviger waaien met daarbij soms zware windstoten tot 90 kilometer per uur. "Dan is een carnavalsoptocht organiseren gewoon hartstikke gevaarlijk."

Wachten op privacy instellingen...

Maandag wat rustiger
Maandagochtend gaat het opnieuw flink regenen. Ook trekt de wind dan weer aan met kans op windkracht 5. "Dat is stevig, maar wel een tandje minder dan zondag."

Optochten
Of de voorspellingen goed genoeg zijn om de geplande optochten maandag wel door te laten gaan, durft Van Gendt niet te zeggen. "Maar je ziet dus wel een ietwat afnemende trend. En helemaal vanaf dinsdag."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!