Video

Gijs Snijders is voor de derde keer koning Metworstrennen in Boxmeer

24 februari 2020 om 12:57
nl
Gijs Snijders (19) is de nieuwe Koning van de Metworst in Boxmeer.Nou ja, nieuw, in 2016 en 2018 won hij de titel ook al. "Het wordt iedere keer alleen maar mooier."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Op het Vortums Veld tussen Boxmeer en Vortum-Mullem werd de koning van vorig jaar, Roy van Eck, dit jaar al in de voorronde uitgeschakeld. Rik Versleijen werd de 'Knollenkoning' in Boxmeer.

Snijders had een slechte start, maar hij was trots dat hij de achterstand wist om te buigen, vertelt hij. De omstandigheden waren dit jaar nat, fris en winderig. Toch lieten de Metworstruiters die zich hadden aangemeld zich niet uit het veld slaan. De wedstrijd begon met maar liefst 24 deelnemers, een aantal dat vijftien jaar geleden voor het laatst werd gehaald. Onder de deelnemers waren dit jaar zeven debutanten.

De winnaar van de Metworstrennen mag zich 'De Koning van de Metworst' noemen. Wint een ruiter drie keer achter elkaar, dan krijgt hij de titel 'Keizer van de Metworst'. Maar dat is sinds 1900 geen enkele ruiter meer gelukt.

Snijders pakte wel zijn derde titel, maar dus niet driemaal op rij. Ook hij komt dus niet in aanmerking voor de Keizerstitel. In de strijd om de titel Knollenkoning deden vier ruiters mee. Versleijen won de titel voor het eerst.

Wachten op privacy instellingen...

Eeuwenoude traditie
De Metworstrennen op carnavalsmaandag zijn een eeuwenoude traditie in Boxmeer. Alleen geboren en getogen ongehuwde jongemannen uit Boxmeer mogen eraan meedoen. Het evenement heeft inmiddels een plekje op de lijst van cultureel en immaterieel erfgoed gekregen. De traditie stamt uit de vijftiende eeuw.

Het dorp heeft het gebruik te danken aan enkele jongeren die zich, volgens de overlevering, toen van hun beste kant lieten zien. Ze zagen dat een vrouw, freule Aleida, met haar koets onderuit was gegaan en hielpen de koets overeind.

Zij wilde hen hier voor belonen. Met een ellenlange metworst, een aantal broden, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment wordt er elk jaar een paardenrace gehouden tussen vrijgezelle mannen om te bepalen wie deze schenking zou krijgen, zo besliste de freule. De rest is geschiedenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.