Uitzonderlijk: gerechtshof maakt identiteit bekend van oplichter die de cel in moet

25 februari 2020 om 16:40
nl
Het gerechtshof in Den Bosch gaat de identiteit bekendmaken van een 56-jarige man die zes jaar de cel in moet voor oplichting. Dat is uniek: het hof brengt zulke persoonlijke informatie maar zelden naar buiten. Het hof gaat de uitspraak met zijn naam publiceren, in een poging te voorkomen dat hij nog meer slachtoffers maakt.
Profielfoto van Paul Ruiter ANP
Geschreven door
Paul Ruiter ANP

De veroordeelde man uit Veenendaal lichtte tussen november 2013 en februari 2016 zeker vijftig keer mensen op via verkoopsites als Marktplaats. Met een handlanger deed de man alsof hij voor een bouwbedrijf werkte en bood hij bouwmaterialen te koop aan.

Zodra hij een deal sloot, vroeg hij om een voorschot. Maar zodra dat binnen was, liet hij nooit meer iets van zich horen. De man ging er op die manier met ruim 120.000 euro vandoor. Dat bedrag moet hij nu terugbetalen van het hof.

In onze provincie sloeg de man toe in Moerdijk, Werkendam en Halderberge. Ook elders in Nederland en België was hij actief.

Het hof rekent het de veroordeelde aan dat hij, ondanks dat hij eerder een straf kreeg opgelegd voor oplichting, 'niet ingezien heeft hoe verderfelijk zijn handelen is'. Volgens het hof lichtte de man 'kwetsbare personen' op, waaronder zijn eigen zoon.

Waarschuwen
De rechtsinstantie wil de samenleving waarschuwen voor de man. Het hof verwacht dat ook deze straf niet zal voorkomen dat hij weer aan het oplichten slaat. Daarom komt zijn naam, zodra de uitspraak definitief is, gepubliceerd op het vonnis. Normaal gesproken wordt de identiteit van een veroordeelde afgeschermd.

De handlanger van de man kreeg eerder twee jaar cel opgelegd, waarvan een voorwaardelijk. In die zaak loopt het hoger beroep nog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.