Onderwatervoetbal met een bal van 12 kilo: 'Na vijf minuten ben je bekaf'

26 februari om 19:00
Onderwatervoetbal in Eindhoven
Onderwatervoetbal in Eindhoven
In de categorie onbekende sporten staan al tal van sporten waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord en daar komt nu met onderwatervoetbal een nieuwe sport bij. “Als ik mensen vertel dat ik aan onderwatervoetbal doe, kijken ze me altijd verbaasd aan en zeggen ze vaak dat ze geen idee hadden dat die sport bestaat.”
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Twee teamleden van het duikteam uit Eindhoven geven uitleg over deze onbekende sport:

Wachten op privacy instellingen...

Grote vraag is natuurlijk hoe het duikteam uit Eindhoven erbij is gekomen om onder water te gaan voetballen. Henry, de aanvoerder van het team, legt het uit. "Een teamgenoot van ons had het een keer gezien en het leek ons direct hartstikke leuk", zegt hij. "Vervolgens hebben we zelf bij de club eens rondvraag gedaan en meerdere mensen vonden het direct een leuk idee."

Gewicht van de bal
Hoewel je bij onderwatervoetbal toch al snel denkt aan gewoon voetbal, zijn de beide sporten zeer verschillend. Zo speel je wel met een bal, maar de bal waar er onder water mee gespeeld wordt, weegt al gauw zo'n 12 kilogram. "Je kunt de bal dus ook maar maximaal een meter vooruit schieten", zegt Henry. "En je speelt maar vijf minuten. Ik heb zelf nog 16 kilogram lood om op de bodem te kunnen lopen. En geloof me: na die vijf minuten ben je bekaf.

Er wordt nu al acht jaar lang een Nederlands kampioenschap gehouden. Vorig jaar werd het duikteam uit Eindhoven tweede, maar ze willen snel eerste worden. "Eind van dit jaar kunnen we weer voor onze kans gaan. De winnaar mag het organiseren, dus hopelijk hebben we volgend jaar een NK onderwatervoetbal in Eindhoven."

Wachten op privacy instellingen...