Man besmet met coronavirus, opgenomen in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg

27 februari 2020 om 21:25
nl
In het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is woensdag een man opgenomen die het coronavirus onder de leden heeft. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg donderdag bekendgemaakt.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

De Tilburgse patiënt zou volgens de NOS 'tegen de vijftig jaar oud zijn' en verblijft momenteel in isolatie. Burgemeester Weterings van Tilburg zegt dat het naar omstandigheden goed gaat met hem. De GGD onderzoekt met wie hij in contact is geweest. Bij het ETZ vindt momenteel crisisoverleg plaats.

Positief getest
Het is de eerste keer dat bij iemand in Nederland een besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld. De besmetting is ontdekt na onderzoek in het ziekenhuislaboratorium. De man is twee keer positief getest op het virus, zei minister Bruins in Nieuwsuur. "Dat is protocol, om fouten te voorkomen."

Het nieuws kwam donderdagavond voor iedereen als een verrassing. Een medewerker van de minister kreeg tijdens een speciale uitzending over het coronavirus een telefoontje en schreef dat op een briefje dat de minister kon voorlezen.

Maatregelen
De gemeente Tilburg leeft mee met de patiënt en de familie. Ze heeft alle vertrouwen in het Tilburgse ziekenhuis waar de man verblijft. De gemeente staat in nauw contact met de Rijksoverheid en het RIVM. Vooralsnog worden er geen extra maatregelen genomen. "We houden de vinger aan de pols. We kijken van moment tot moment wat we moeten doen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Lombardije
De man zou onlangs in het Noord-Italiaanse Lombardije zijn geweest, zo meldt het RIVM. Aannemelijk is dat hij daar het virus heeft opgelopen. In Italië zijn zeker 650 besmettingen gemeld en zeventien patiënten zijn overleden.

In het gebied zijn strikte maatregelen van kracht om te proberen verdere besmettingen te voorkomen. Zo is een aantal steden afgegrendeld, waardoor zo'n 50.000 mensen die in die gebieden wonen geen kant meer op kunnen.

Lees alles over de ontdekking van het coronavirus in Brabant op onze themapagina www.omroepbrabant.nl/corona.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!