Als eerste stad krijgt Tilburg een eigen tune - Omroep Brabant
Video

Als eerste stad krijgt Tilburg een eigen tune

2 maart 2020 om 20:58
nl
Volgens componist Erwin Steijlen is het niet minder dan een wereldprimeur: Tilburg krijgt een eigen tune. Een herkeningsmelodie, waaraan vanaf nu iedereen de stad kan herkennen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Erwin Steijlen maakt al zeventien jaar muziek voor bedrijven als Shell, Microsoft, Samsung en het lichtevenement Glow in Eindhoven. Hij is Tilburger en verknocht aan zijn stad.

Heeft een stad ook een geluid? Dat vroeg Steijlen zich af. De gemeente vond de vraag ook interessant en gaf hem geld om dat eens te onderzoeken.

Verbindend
Waarom een tune voor Tilburg? Steijlen draait de vraag liever om. Waarom niet? "Waarom heeft een stad een logo? Waarom een kleur? Dus: waarom geen muziek? Want muziek is superbelangrijk voor de identiteit van mensen."

Muziek is in de evolutie de meest verbindende tool die we hebben, betoogt Steijlen. "En als stad kun je ook je bewoners verbinden met elkaar. Als ergens iets ergs gebeurt, gaan mensen bij elkaar staan en zingen."

Herauten
Steijlen loopt naar zijn computer en zet de tune van Tilburg op. Uptempo blazers vullen de ruimte. "Het herautengevoel. Brabant van vroeger. Dat heb ik gecombineerd met hiphop, om het eigentijds te maken. Want dat is Tilburg ook."

Steijlen presenteert zijn tune op zondag 15 maart. Vanaf dat moment mag iedereen in Tilburg ermee aan de slag. "We gaan naar koren toe. En amateurgezelschappen. We gaan vertellen hoe belangrijk muziek is en hopen dat zij ermee aan de slag gaan. Aan het eind worden de beste bewerkingen gekozen en die brengen we uit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.