Je bent 12 jaar oud en je kunt niet zwemmen: bij 500 Eindhovense kinderen is dit zo

3 maart om 18:30
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
In Eindhoven proberen ze meer kinderen op zwemles te krijgen.
1/2 Je bent twaalf en je kunt niet zwemmen? Bij 500 Eindhovense kinderen is dit zo
Je bent 12 jaar oud en je kunt nog niet zwemmen. Het komt vaker voor dan je denkt. In Eindhoven alleen al komen er ieder jaar vijfhonderd kinderen van de basisschool zonder dat ze een zwemdiploma hebben. In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion is er de komende twee weken een zwemfestijn. Zo wil de gemeente de Eindhovense kinderen toch aan het zwemmen krijgen en houden.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Landelijk zijn er tussen de tien- en vijftienduizend kinderen die zonder zwemdiploma van de basisschool komen. In heel Brabant zijn het er naar schatting 1500 à 2000. Organisator van het zwemfestijn Rik Jansen wil dat dit aantal omlaag gaat. “Meer dan honderd kinderen komen er deze weken die geen zwemdiploma hebben. We hopen dat dit een stimulans is om toch te gaan zwemmen.”

Nieuwkomers
“Dat zo veel kinderen geen zwemdiploma hebben komt door het afschaffen van de verplichte zwemlessen op school. Ook hebben gezinnen er soms geen geld voor. En we zien dat nieuwkomers niet weten dat Nederland een waterland is. Dat het erbij hoort dat je je zwemdiploma’s haalt.”

Geld mag geen probleem zijn. Wie de zwemles niet kan betalen, kan in Eindhoven gebruik maken van een vangnetregeling. Dan wordt de les voor je betaald. Andere steden hebben ook een eigen regeling.

Zweminstructeur Michelle Witvoet krijgt deze dinsdag een groep van zo’n dertig kinderen uit groep 7 en 8. Michelle leert ze hoe je kunt blijven drijven. “Ze zijn 11, 12 jaar oud. Ze kunnen niet zwemmen en dat verbaast mij. Vooral in zo’n land als Nederland. Het is belangrijk dat je hier kunt zwemmen.”

Wachten op privacy instellingen...