Forum voor Democratie gaat vrijwel zeker Brabant mee besturen

5 maart om 18:30
VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant lijken Brabant te gaan besturen.
VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant lijken Brabant te gaan besturen.
Brabant wordt de komende drie jaar vrijwel zeker geregeerd door VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant. De vier partijen hebben donderdag besloten dat ze definitief samen willen gaan. Een bestuursakkoord waarin staat wat dat voor de Brabanders betekent is er pas over een maand.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Feitelijk hebben de vier de huwelijksakte getekend. Nu gaan ze kijken waar ze gaan wonen en of ze kinderen willen. Volgens formateur Alfred Arbouw hebben de vier partijen na twee dagen op de hei besloten dat ze samen verder gaan. Ze hebben afgesproken hoe hun bestuursstijl zal worden. Maar hebben nog niet bepaald welk beleid ze zullen gaan voeren. Het bestuursakkoord komt pas half april.

"Het heeft tijd nodig om zo'n akkoord te schrijven. Het heeft ook een praktische kant. De onderhandelaars hebben allemaal een baan. Bovendien moeten er integriteitsonderzoeken worden gedaan naar de kandidaat-gedeputeerden. Dat kost allemaal tijd", aldus Arbouw.

Limburgse model
Volgens Arbouw is het Limburgse model als uitgangspunt genomen. Daar is een zogenoemd extraparlementair college. De Limburgse partijen hebben geen bestuursakkoord gemaakt maar met elkaar afgesproken wat de normen en waarden zijn op basis waarvan ze de provincie besturen. De Limburgse gedeputeerden zijn op hun deskundigheid gekozen en niet op basis van hun partijlidmaatschap. Zo kon het wel gebeuren dat de fractievoorzitter van Forum nu gedeputeerde is.

In de Limburgse afsprakenlijst zijn bijvoorbeeld uitgangspunten als: we werken open en transparant, iedereen heeft het recht om te zijn wie hij of zijn is en we springen zuinig om met belastinggeld. In Brabant hebben ze een soortgelijke lijst met zinnen als: wij hebben oog voor wat ons beleid voor mensen betekent.

Klimaatakkoord
Maar er staat ook in: We zijn actief onderdeel van Europa. Dat is in de lijn van Forum voor Democratie. In het programma van die partij staat dat Forum pro-Europa is maar tegen de Europese Unie. Forum wil wel samenwerking met andere landen, maar niet in een unie. Forum is tegen uitbreiding van de EU.

De worsteling over de tekst tussen de VVD die aan de wieg stond van de strenge milieu-eisen in Brabant en de klimaatontkenners van Forum is te zien in de stelling: Wij zijn een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord, onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak.

Volgens Arbouw hebben de Brabantse partijen nu weliswaar een afsprakenlijst gemaakt maar ze gaan ook een bestuursakkoord maken. Dat hebben ze in Limburg niet gedaan.

Dat betekent dat er de komende vier weken niet alleen wordt gesproken over de inhoud van het bestuursakkoord, maar ook over de verdeling van posten voor Gedeputeerde Staten. Er is nu zelfs nog niet bepaald hoeveel gedeputeerden elke partij mag leveren.

Streng voor boeren
De nieuwe rechtse coalitie komt in de plaats van een coalitie die nu gematigd links is. Een jaar geleden begonnen VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en D66 aan de Brabantse regeringsklus. Dat ging mis toen het CDA er eind vorig jaar de stekker uit trok. De coalitie struikelde over de stikstofregels. Het CDA vond de partners van toen te streng voor de boeren.

Vervolgens hadden de vier overgebleven partijen te weinig zetels om een meerderheid te vormen. Dat betekende dat het Brabantse provinciebestuur terug was bij af. De VVD, als grootste partij, moest gaan onderhandelen om een meerderheid te krijgen en daarvoor moest een nieuw bestuursakkoord geschreven worden.

50Plus haakte af, Lokaal Brabant kwam erbij
Zo kwamen de liberalen uit bij Forum voor Democratie, CDA en aanvankelijk 50Plus. Samen hadden ze een krappe meerderheid van één zetel. De ouderenpartij haakte af nadat landelijk voorzitter Geert Dales publiekelijk zei dat samenwerking van 50Plus met Forum voor Democratie niet zijn voorkeur had.

Vervolgens werd Lokaal Brabant uitgenodigd mee te doen. Die was er met de andere drie binnen een week uit.

Wachten op privacy instellingen...