Ireen Wüst wint wereldbeker op 1500 meter met baanrecord

8 maart 2020 om 15:05
nl
Ireen Wüst heeft voor de derde keer in haar imposante schaatsloopbaan de wereldbeker veroverd op de 1500 meter. De olympisch kampioene op deze afstand stelde tijdens de finale in Heerenveen haar eindzege veilig met een fraai baanrecord. Ze finishte in een tijd van 1.53,10. De oude toptijd in Thialf stond met 1.53,30, gereden in december 2018, ook op haar naam.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De 33-jarige kopvrouw van TalentNED won de wereldbeker op de schaatsmijl eerder in 2007 en 2014. De wereldkampioene allround reed in de vijfde en voorlaatste rit tegen de Japanse Miho Takagi, de wereldkampioene op de sprintvierkamp.

Nipte overwinning
Na een enerverend gevecht wist Wüst het topduel net winnend af te sluiten. In een uiterste poging om nog als eerste te finishen, ging Takagi vlak voor de streep onderuit. Ze kreeg nog wel de tweede tijd op naar naam (1.53,27). Melissa Wijfje reed in de laatste rit de derde tijd: 1.54,69. Antoinette de Jong eindigde als vijfde met 1.54,80.

Wüst was dit seizoen op de 1500 meter uitstekend op dreef. Ze eindigde tijdens de wereldbekerwedstrijden steeds op het podium. De Goirlese won goud in Minsk en Polen, behaalde zilver in Kazachstan en brons in Calgary. Wüst veroverde tevens de Europese en de wereldtitel op de schaatsmijl. De Nederlandse titel daarentegen moest ze met een verschil van 0,04 seconde aan Wijfje laten.

Wereldtitel allround
Wüst veroverde vorig weekeinde in Hamar voor de zevende keer de wereldtitel allround. Bij dat toernooi schreef ze eveneens de 1500 meter op haar naam. Wüst maakte kort na haar triomf in Thialf bekend dat ze de komende twee seizoenen voor Team Reggeborgh rijdt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.