Video

Kinderopvang bij de paardentherapeut: 'Het mag net zo leuk zijn als in de vakantie'

12 maart 2020 om 21:00
nl
In het dagelijks leven helpt Alexandra Hameetman kinderen met autisme of trauma, maar vanwege de coronacrisis zet zij nu ook de deuren van haar therapeutisch centrum open voor andere kinderen. "Er is vanuit de maatschappij behoefte aan de opvang van kinderen. Als scholen straks sluiten, of leraren uitvallen waardoor er klassen thuis moeten blijven, dan moeten de ouders vaak nog werken. Daarom wil ik opvang bieden voor kinderen uit deze regio."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Het therapeutisch centrum aan de Zundertseweg in Etten-Leur heet Paradepaardje en zit in een blokhut bij de Menmoerhoeve.

Buiten aan de slag
Toch zullen de kinderen die hun ouders voor opvang naar Het Paradepaardje worden gebracht geen paardentherapie krijgen. "Nee, we willen ze vooral een heel leuke dag geven. Dus we gaan lekker buiten aan de slag en de natuur in. Aan de overkant is een bos en we zitten vlak tegen de Pannenhoef. Het mag net zo leuk zijn als in de vakantie."

De opvang is niet gratis: 50 euro per dagdeel, dus 100 euro voor een hele dag. Alexandra ziet het niet als een slaatje slaan uit de coronacrisis: "Nee, we doen dit vanuit een maatschappelijk belang. Maar we maken ook kosten omdat we extra mensen moeten inschakelen en een ruimte moeten huren." Bij de opvang in Etten-Leur is plek voor 15 tot 16 kinderen.

Spiegelen
Maar eigenlijk bestaat de doelgroep van Alexandra uit kinderen met autisme of trauma's. Haar belangrijkste 'gereedschap' zijn de pony's en een paard in de wei achter de blokhut. Kinderen met mentale problemen worden onder begeleiding in contact gebracht met deze dieren.

"Paarden zijn dieren die heel goed spiegelen wat er bij jou gebeurt. Dat betekent dat ze heel goed kunnen lezen wat voor emoties en gevoelens er bij jou leven. Dat geven ze terug. Door hun lichaamstaal laten ze zien wat er bij jou speelt", licht ze toe.

Drie pony's bij het therapeutisch centrum in Etten-Leur (foto: Raoul Cartens).
Drie pony's bij het therapeutisch centrum in Etten-Leur (foto: Raoul Cartens).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.