Video

25 procent minder files tijdens ochtendspits in Brabant na corona-advies van premier Rutte

10 maart 2020 om 07:29
nl
Het was deze dinsdagochtend aanmerkelijk rustiger op de weg dan normaal. Volgens de ANWB stond in Brabant 25 procent minder file dan tijdens voorgaande dinsdagen. Vooral in het oosten van de provincie was dat te zien aan de fileduur -en lengte. Inwoners van Brabant lijken gehoor te geven aan de oproep van premier Rutte om zoveel mogelijk thuis te werken.
Geschreven door

Arnoud Broekhuis van de ANWB geeft aan dat met name op de A2, A27 en A50 veel minder files stonden. En dat terwijl het regent. "Dat is echt opvallend. In het zuiden regent het en dat maakt de spits meestal extra druk. De files die er stonden, zijn veel korter" zegt hij. "Meestal is dinsdagochtend een van de drukste spitsen, dan zijn die lengtes fors hoger."

Rustig op station Den Bosch
Normaal gesproken is het op dinsdagochtend een drukte van jewelste op het treinstation van Den Bosch. Deze ochtend loopt er slechts een handjevol mensen. De weinige reizigers die rondlopen op het stationsplein kunnen niet anders dan naar hun werk gaan, geven ze aan. Veelal hebben zij beroepen die ze niet thuis kunnen uitvoeren. Een taxichauffeur zit in zak en as omdat hij nauwelijks klanten heeft:

"Cijfers hebben we nog niet voorhanden, maar we merken dat het overal veel minder druk is", laat een woordvoerder van de NS weten. Dat gold in elk geval voor Tilburg, Eindhoven, Breda, Den Bosch en Roosendaal. Medewerkers op de stations zagen een stuk minder forenzen, scholieren en andere reizigers. "Maar het is ook weer niet uitgestorven", relativeert de woordvoerder.

Ook in het busvervoer is duidelijk te merken dat veel minder mensen op pad gaan dan gebruikelijk. "Je merkt dat het publiek goed reageert op de oproep", zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL, de branchevereniging van vervoersbedrijven.

'Brabanders, werk thuis'
Maandagavond adviseerde premier Mark Rutte Brabanders thuis te werken als dat mogelijk is. Hij riep alle inwoners van Nederland bovendien op geen handen meer te schudden. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In Brabant zijn 134 personen besmet met het coronavirus, in heel Nederland zijn dat er 321. Brabanders met lichte verkoudheidsklachten werden eerder al opgeroepen thuis te blijven. Uit een inventarisatie van Omroep Brabant bleek dat dertienduizend Brabantse basisscholieren noodgedwongen thuis zaten omdat leraren dat advies massaal opvolgden.

Werk jij thuis vandaag vanwege de nieuwe coronamaatregelen? Laat het aan ons weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.