Video

Runderen in ondergelopen natuurgebied Keent hebben weer droge hoeven

12 maart 2020 om 12:07
nl
De drie runderen die omsloten door het hoge water van de Maas aan het grazen waren in natuurgebied Keent, zijn weer veilig teruggekeerd op de droge oever. Dat laat stichting Taurus donderdag weten.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Onder wandelaars en natuurliefhebbers was onrust ontstaan over de situatie. Vanaf de dijk aan de rivier leek het alsof de drie dieren geen kant meer op konden. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen.

"Een rund is woensdagochtend teruggelopen naar de kant. De andere twee hebben dat voorbeeld 's middags gevolgd. De hele kudde is weer compleet", zegt een woordvoerder van Taurus.

Voetbalveld
De opschudding noemt hij wat overtrokken. "Vanaf de ene zijde van de Maas lijkt het inderdaad alsof de dieren op een bijzonder smalle streep land staan en zijn ingesloten. Wie aan de andere kant van de rivier staat, op een hoger gelegen wal, ziet dat het stuk grond zo groot is als een voetbalveld."

Het eilandje waar de taurossen een veilig heenkomen vonden (foto: stichting Taurus).
Het eilandje waar de taurossen een veilig heenkomen vonden (foto: stichting Taurus).

Bovendien, stelt Taurus, kunnen de runderen wel tegen een stootje en weten ze zich prima te redden. Ook als natuurgebied Keent door hoogwater blank komt te staan. "Op het eerste oog lijkt het een groot meer, maar de plas water is maar dertig centimeter diep. De dieren zijn al wadend terug op het droge gekomen." Met het vooruitzicht dat het peil van de Maas komende dagen gaat zakken, maakt Taurus zich dan ook verder geen zorgen.

Gedempte Maasbocht
Natuurgebied Keent ligt tussen Ravenstein en Grave aan de Maas. Om hoogwater van de Maas de baas te blijven, is een groot deel van de in de jaren dertig gedempte Maasbocht, opnieuw uitgegraven. De aangrenzende landbouwgronden zijn uit productie genomen voor natuurontwikkeling en waterberging. Sinds mei 2005 begrazen Schotse Hooglanders van Taurus dit gebied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.