Geen katholieke missen meer in Brabant vanwege het coronavirus, uitvaarten in kleine kring - Omroep Brabant

Geen katholieke missen meer in Brabant vanwege het coronavirus, uitvaarten in kleine kring

13 maart 2020 om 09:05
nl
Voorlopig worden er in Brabant op zaterdag en zondag geen rooms-katholieke missen meer gehouden. Dat hebben de bisschoppen van Nederland vrijdag na crisisoverleg besloten. De extra maatregel moet voorkomen dat het coronavirus zich tijdens het wekelijkse kerkbezoek verspreidt. Ook diensten van een aantal Protestantse kerken gaan niet door.
Geschreven door

Alle openbare liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen, vormselvieringen en presentatievieringen voor communicanten worden afgelast. Hiermee sluiten de bisschoppen aan bij het recente advies van de overheid en het RIVM.

Uitvaarten in kleine kring
Een uitzondering wordt gemaakt voor de uitvaarten en doopvieringen. Die mogen in kleine kring plaatsvinden en worden sober gehouden. "Ook hier met inachtneming van fysieke afstand tussen de gelovigen", zo schrijven de bisschoppen voor.

De bisschoppen vragen om begrip en gebed van de gelovigen. Ook vragen de bisschoppen om kerken waar mogelijk open te stellen en zo mensen de gelegenheid te bieden voor persoonlijk gebed.

Parochianen staan voor dichte deur van de Paulus Kapel in Oudenbosch (foto: Erik Peeters).
Parochianen staan voor dichte deur van de Paulus Kapel in Oudenbosch (foto: Erik Peeters).

Eerdere maatregelen
Eerder besloot de Nederlandse Bisschoppenconferentie al dat gelovigen de hostie tijdens de mis niet meer op de tong mogen ontvangen, maar alleen in de hand. Ook worden er geen handen meer gegeven tijdens de vredeswens en is het wijwater bij de ingang van kerken in de ban gedaan.

Verschillende parochies kondigden donderdagochtend al op voorhand aan bijeenkomsten af te blazen. Zo stuurde Pastoor Maickel Prasing van de parochies in de gemeenten Halderberge en Moerdijk een brief dat alle groepsactiviteiten voor de rest van de maand zijn afgelast.

Geen wijwater bij de ingang van de basiliek in Oudenbosch.
Geen wijwater bij de ingang van de basiliek in Oudenbosch.

Vergaderingen, doordeweekse vieringen, koorrepetities, ouderavonden, cursussen en de voorbereiding voor de eerste communie en het vormsel gaan in die parochies niet door. Hier bovenop komen nu ook de maatregelen van de bisdommen.

Een grote conferentie over de toekomst van de katholieke kerk in Nederland werd dinsdag door het Bisdom Breda voor onbepaalde tijd uitgesteld. Op de conferentie in de basiliek van Oudenbosch werden duizend bezoekers verwacht. De Canadese priester James Mallon stond als hoofdspreker geboekt.

Een groot congres eind deze maand in de basiliek in Oudenbosch werd dinsdag uitgesteld (foto: Erik Peeters).
Een groot congres eind deze maand in de basiliek in Oudenbosch werd dinsdag uitgesteld (foto: Erik Peeters).

Protestante kerk
Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft maatregelen getroffen. De PKN-gemeenten mogen zelf bepalen of ze hun diensten tot honderd personen laten doorgaan. De meeste Brabantse gemeenten heeft de zondagdienst op 15 maart al afgelast. Onder meer in Roosendaal, Nuenen, Tilburg en Oss. De PKN-gemeente in Tilburg houdt een online coronaviering.

De dienstenorganisatie van de PKN adviseerde de kerkraden eerder al om bij het Heilig Avondmaal geen wijn meer te drinken uit een gezamenlijke kelk. Ook mag het brood door zo weinig mogelijk mensen aangeraakt worden.

Moskeeën
Het vrijdaggebed in veel Brabantse moskeeën waarbij meer dan 100 gelovigen aanwezig zijn, gaan ook niet door. Dat laat de Samenwerking Moskeeën Brabant en Zeeland weten. Het gaat onder meer om de El Feth moskee in Tilburg, het Marokkaans islamitisch Centrum in Roosendaal en de Ulu moskee in Bergen op Zoom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.