Scholen willen graag open blijven, maar niet met ouders voor de klas

12 maart 2020 om 15:47
nl
Scholen moeten maximaal open blijven om werknemers in de zorg en andere vitale functies de kans te geven hun werk te kunnen doen. Premier Rutte vraagt leraren begrip te hebben voor het besluit om scholen vooralsnog niet te sluiten. Schoolleiders lijken het daar mee eens te zijn. Maar vrijwilligers voor de klas, dat gaat ze te ver.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Volgens de premier zijn scholieren en jongeren minder vatbaar voor het coronavirus. Dus is het risico op besmetting op scholen niet zo groot. Het sluiten van scholen is volgens de premier maatschappelijk zo ontwrichtend dat dat niet slim is.

Hans Tijssen is bestuurder van de ATO-scholenkring in Den Bosch: "Ook de Veiligheidsregio zegt vandaag nog dat scholen maximaal open moeten blijven. Als wij zo'n oproep krijgen dan horen wij daar aan mee te werken." Hij benadrukt dat er een enorm verantwoordelijkheidsgevoel is onder leraren. "Er zijn heel veel medewerkers die in deeltijd werken en extra terugkomen. We doen al het mogelijke om de bezetting rond te krijgen. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van ouders, maar altijd om te ondersteunen, niet om alleen voor de klas te staan."

Dinsdag deed de Tilburgse burgemeester Weterings als voorzitter van de Veiligheidsregio een dringend beroep op de scholen om toch vooral de kinderen niet naar huis te sturen. Desnoods door ouders voor de klas te zetten. Veel schoolbesturen in Brabant vinden dat geen goed idee, zo blijkt uit een belronde van Omroep Brabant.

Eerst inventariseren
"We proberen mee te denken, maar ik zou niet weten welke vrijwilliger voor 25 kinderen kan zorgen", zegt Liesbeth van den Berg van Scholenkoepel SKOBOS met scholen in Oirschot, Spoordonk en De Beerzen. "Laten we eerst eens inventariseren welke ouders in de kritische beroepen zitten zoals zorg, politie en brandweer. Voor hun kinderen is opvang het belangrijkste."

Hans Fuchs, directeur bestuurder van Openbare Basisscholen Helmond is in een brief aan de ouders ook duidelijk: "Wij gaan niet mee in de wens van de burgemeester om als opvang te dienen met de inzet van vrijwilligers. Burgemeesters hebben geen idee van de gevolgen van zo'n uitspraak. Scholen zijn bedoeld om goed onderwijs te verzorgen. Dat doen we met professionals. Laten we die lijn vasthouden."

Fuchs ziet in de opmerkingen van premier Rutte donderdagmiddag het bewijs dat de opvangfunctie door scholen weer van de baan is. "Als de situatie in Nederland verandert en we zitten echt in een crisis en er worden noodmaatregelen aangekondigd door de premier dan moeten we dat opnieuw bekijken. Wij beperken ons tot goed onderwijs en we blijven dat doen zolang als het kan en mag."

Stagiairs voor de klas
In Breda schrijft schoolbestuur INOS dat ze er alles aan aan doen om zoveel mogelijk kinderen op te vangen. Daarvoor zetten ze tweede- en derdejaars stagiairs in en onderwijsassistenten. Ook wordt er overlegd met kinderopvangorganisaties om samen te werken. Kinderen van ouders die een beroep hebben in de zorg, politie en brandweer worden sowieso opgevangen. Veel schoolbesturen denken dat het beter is om de kinderen in kleine groepjes door ouders te laten opvangen in plaats van vrijwilligers voor de klas te zetten.

De Onderwijsbond AOB is het met de scholen eens. Scholen zijn er om onderwijs te geven niet om kinderen op te vangen, zegt bestuurder Van Gelder in het Onderwijsblad. De drie Brabantse veiligheidsregio's zijn deze dagen in gesprek met de schoolbesturen om een praktisch plan voor de opvang te bedenken. Het is nu nog niet bekend wat daaruit is gekomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.