Code rood in de Brabantse ziekenhuizen, Jeroen Bosch trekt alle verloven in - Omroep Brabant

Code rood in de Brabantse ziekenhuizen, Jeroen Bosch trekt alle verloven in

14 maart 2020 om 11:18
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
In de Brabantse ziekenhuizen is sprake van code rood. Dat betekent onder meer dat geplande operaties worden afgezegd, zodat het personeel zich kan richten op acute zorg voor mensen die besmet zijn met het coronavirus.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch kregen vrijdagmiddag te horen dat alle verlofdagen en vakanties zijn ingetrokken. Ook mogen zij niet naar het buitenland. Dat staat in een interne mededeling, in handen van Omroep Brabant. Ook wordt hen dringend gevraagd de patiëntencontacten te minimaliseren.

De mogelijkheid bestaat dat medewerkers van het ziekenhuis in Den Bosch ook andere taken moeten gaan uitvoeren dan zij gewend zijn, zo staat in de brief. Voorbeelden hiervan zijn het aanvullen van voorraadkasten op de intensive care en het schoonmaken van bedden.
Voor nu is dat nog niet nodig, staat in de brief: "Maar weet dus dat deze maatregel wel een optie is voor de toekomst om het ziekenhuis draaiende te houden." Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis werken 4000 mensen.

Amphia Ziekenhuis
Ook in het Amphia Ziekenhuis in Breda worden maatregelen genomen. "Geplande operaties gaan niet door. We zetten alles in op acute zorg", aldus een woordvoerder. Arts-microbioloog Jan Kluytmans zei donderdagavond al in Nieuwsuur dat verpleegkundigen nu heel snel worden getraind om bijvoorbeeld te leren beademen.
Het Amphia Ziekenhuis houdt serieus rekening met een scenario waarin het moet kiezen welke coronapatiënten geholpen worden en welke niet. Verloven van de medewekers zijn vooralsnog niet ingetrokken.

Bravis ziekenhuis
Het Bravis ziekenhuis met lokaties in Roosendaal en Bergen op Zoom kondigde vrijdag ook maatregelen aan. Uit voorzorg worden daar alvast extra bedden op de IC-afdeling geplaatst. Aan zorgpersoneel is gevraagd om niet op vakantie te gaan en geplande vakanties tot 31 maart te annuleren. Een woordvoerder benadrukt dat er op dit moment nog geen tekort is en dat er ook nog voldoende personeel beschikbaar is.
In het Bravis wordt vanaf maandag een deel van de geplande operaties afgeschaald. Mensen van wie de operaties niet doorgaan, hebben een bericht gehad. "Heb je geen bericht gehad, dan gaat de operatie door", aldus een woordvoerder.

Capaciteitsproblemen
In alle Brabantse ziekenhuizen dreigen vanwege de coronacrisis capaciteitsproblemen te ontstaan. Meerdere keren per dag wordt er bij de ziekenhuizen overlegd om de situatie in de gaten te houden en op te schalen waar nodig. Alle Brabantse ziekenhuizen spraken donderdag met elkaar af dat zij streven naar een verdubbeling van de intensive care-plekken.
De capaciteitsproblemen komen door het fors stijgende aantal registreerde besmettingen in onze provincie. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld in Brabant is vrijdag met 87 toegenomen, zo blijkt uit de recentste RIVM-cijfers. Dat brengt het totaal op 360.

Ook in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop worden vanaf maandag alleen nog spoedoperaties uitgevoerd.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...