Video

'Multi pensieri', oudste Italiaanse restaurant in Breda ziet coronacrisis met lede ogen aan

14 maart 2020 om 08:00
nl
De meeste klanten van Da Attilio in Breda blijven weg, net zoals bij andere restaurants op de Grote Markt. "De mensen zijn bang", gebaart mede-eigenaar Giuseppe Coccia. Hij vreest dat binnen korte tijd alle horeca in Nederland moet sluiten om het coronavirus in te dammen. Net zoals in Italië. "Ik heb net met mijn zuster in Rome gebeld. Ze zegt dat het daar een dode boel is. Nog nooit zo rustig geweest daar. Maar ik denk dat er geen andere manier is om het coronavirus te stoppen."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Bijna alle medewerkers van het restaurant hebben nog familie in Italië wonen. Ze zijn bezorgd over de situatie daar, maar ook om de situatie in Breda. Waar gaat het heen?

Lege tafels en stoelen
Giuseppe zit aan tafel de krant te lezen. Bij het raam zitten twee klanten, moeder en dochter. Maar voor de rest is Da Attilio een ruimte met lege tafels en stoelen. Het is nog vroeg in de middag, maar veel drukker zal het niet worden. "Gisteren draaiden we een kwart van wat voor ons normaal is. Veel klanten zeggen hun reserveringen af. Zeker sinds begin deze week de meeste coronabesmettingen in Brabant zijn. Veel klanten durven niet meer", zucht Coccia.

Toch denkt hij dat hier niet bij blijft en dat de horeca binnenkort helemaal op slot gaat. Net zoals in België, Duitsland en Italië. "Tsja, en dan? Dat is de vraag. Dan heb ik geen inkomsten, maar wel kosten. En wat doet de overheid dan?" Maar Giuseppe ziet eigenlijk geen andere oplossing om het virus te stoppen.

"Multi pensieri, oftewel veel problemen om over na te denken. In Italië en hier in Nederland. Want elke dag wordt het erger."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.