'Noodmaatregelen nodig voor boeren en tuinders'

16 maart 2020 om 16:23
nl
Er zijn noodmaatregelen nodig om boeren en tuinders te helpen om de coronacrisis te overleven. Dat stelt LTO Nederland. Volgens de ondernemersorganisatie hebben vooral de glastuinbouw, sierteelt en boomkwekerijen te maken met een sterk dalende vraag naar hun producten. Als de crisis nog erger wordt, komen ook andere deelsectoren aan de beurt.
Profielfoto van Persbureau ANP
Geschreven door
Persbureau ANP

LTO Nederland wil onder meer liquiditeitsproblemen bij de boeren voorkomen met een verruiming van een bestaande kredietregeling. Ook moet er een noodfonds van 'stevige omvang' komen. Verder pleit de organisatie voor versoepeling van de werktijdverkorting en hulp voor de flexwerkers in de land- en tuinbouw.

De ondernemersorganisatie wijst naar de financiële ruimte die het kabinet heeft voor steunmaatregelen en verzoekt daar 'ruimhartig' gebruik van te maken. De organisatie gaat nog deze week met landbouwminister Carola Schouten in gesprek over de voorstellen.

5 miljard euro schade
Ook Greenports Nederland vreest grote problemen door een afnemende vroeg, logistieke problemen en tekort aan arbeidskrachten. Deze zitten de productie, handel en verkoop van onder meer bloemen, planten, groenten en fruit in de weg. De overkoepelende netwerkorganisatie van de regionale tuinbouwclusters stelt dat de tuinbouw door het virus in acute nood verkeert.

Voor de komende twee maanden raamt Greenports Nederland de schade in de tuinbouw op circa 5 miljard euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.