Defensie helpt bij verplaatsen van Brabantse coronapatiënten naar andere ziekenhuizen in het land

20 maart 2020 om 21:50
nl
Er komt landelijke coördinatie om het aantal coronapatiënten vanuit Noord-Brabant te verdelen over de rest van het land. Dat hebben minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg afgesproken. Daarbij komt er hulp van Defensie.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"De afgelopen periode hebben we op individuele basis de Brabantse ziekenhuizen al geholpen, maar vaak ging het dan om de overplaatsing van één patiënt naar een ander ziekenhuis", zegt Kuipers in Nieuwsuur. "Het ging vaak om IC-behoeftige patiënten. Nu is de behoefte zo gestegen, ook van mensen die niet op de IC liggen en dat vraagt om veel meer coördinatie."

"Defensie kan hier uitstekend bij helpen in de logistieke support", stelt Kuipers. "Het LNAZ helpen bij de verdeling over het land, van planning tot transport." Hij denkt dat de situatie hiermee onder controle is te krijgen.

Iedere ochtend gecheckt
Vanaf komend weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel IC-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten er overgeplaatst moeten worden. "Om ook de volgende 24 uur voldoende capaciteit te hebben", zegt Kuipers.

Wachten op privacy instellingen...

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.