Hotel Van der Valk in Uden richt kamers in voor bevallingen vanwege drukte in ziekenhuis Bernhoven

21 maart 2020 om 12:52
nl
Hotel Van der Valk in Uden heeft meerdere kamers ingericht als tijdelijke bevallingsruimte. De verloskundige kamers in het hotel zijn een oplossing voor de toegenomen drukte in ziekenhuis Bernhoven vanwege de opname van veel coronapatiënten.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Verloskundige Kirsten Schatorjé vertelde vrijdagavond in televisieprogramma Op1 over het speciaal ingericht geboortecentrum. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) kwam samen met verzekeraars CZ en VGZ met dit initiatief om ziekenhuizen te ontlasten, nu ze zo druk zijn met de zorg van coronapatiënten.

Het is een noodoplossing om meer ruimte te creëren in ziekenhuis Bernhoven. Vrouwen die met een keizersnede moeten bevallen, worden nog wel behandeld in het ziekenhuis.

'Bevalling zelf kan echt niet alleen'
In de tijdelijke verloskundige ruimtes in het hotel gelden strenge regels. Familie van de moeder mag niet bij de bevalling zijn. Voor de partner wordt echter een uitzondering gemaakt.

''We vragen al heel veel van zwangere vrouwen. Zo moeten ze bij alle afspraken voorafgaand aan de bevalling alleen komen. Maar bij de bevalling zelf kan dat echt niet alleen'', zegt Schatorjé in Op1.

'Lastig om aan juiste materialen te komen'
Volgens de verloskundige is het voor haar beroepsgroep lastig om momenteel aan de juiste materialen te komen. Meerdere burgerinitiatieven schoten de verloskundigen al te hulp. Zo heeft een kippenboer al overals van plastic geschonken aan de praktijk van Schatorjé.

"Nederland is in het buitenland befaamd om de goede geboortezorg, maar ook om de vrijheid die vrouwen hebben om te kiezen tussen thuisbevallen of poliklinisch in het ziekenhuis bij een normale bevalling" , zegt KNOV-directeur Charlotte de Schepper. De KNOV kijkt of er ook in andere regio's in het land alternatieve plekken om poliklinisch te bevallen mogelijk zijn.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.