Gaat het bloemencorso in Zundert door of niet? 'We zijn alle doemscenario's aan het bekijken'

24 maart 2020 om 14:08
nl
Gaat het jaarlijkse corso in Zundert op de eerste zondag van september door of niet? Kan er worden gesleuteld worden aan de omvang van de tocht? Of biedt de uitwijk naar een andere datum nog enige soelaas? Het op slot gaan van de grote evenementen tot 1 juni stelt de organisatie van het Bloemencorso Zundert voor de nodige hoofdbrekens. “We zijn alle doemscenario’s aan het bekijken”, zegt Lennart Schrauwen, woordvoerder van het corso. Ook voor festivals en evenementen na 1 juni is nog veel onduidelijk.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Reden is de mail die het bestuur van het corso in Zundert aan de twintig buurtschappen heeft gestuurd. Door de strengere regels kan de voorbereiding van het corso weleens in de wielen worden gereden. “Het bestuur gaat samen met gemeente en de buurtschappen nadenken en overleggen over de alternatieven. Alles ligt nog open. Het bestuur komt daarna met een definitief advies”, beschrijft Schrauwen de situatie.

Dahliaknollen
Daarnaast zijn er praktische zaken die een rol kunnen spelen. “Zo moeten in april de dahliaknollen worden geplant en de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Eind mei beginnen de buurtschappen doorgaans aan het bouwen van de tenten en de wagens. In de nieuwe situatie is dat niet mogelijk.”

Verder wil de organisatie ook snel duidelijkheid bieden aan andere betrokkenen bij het bloemencorso, zoals de buurtschappen, sponsors, cateraars en tribunebouwers. Of het een moeilijk beslissing wordt? “Hopelijk weten we volgende week meer. Zundert kan veel aan.”

Brabantsedag
De organisatie van de Brabantsedag in Heeze komt nog niet in de problemen door de aangescherpte coronaregels. Dat zegt bestuurslid Harald van Schie. De 63e Brabantsedag wordt op 30 augustus gehouden. “Normaal gesproken starten de bouwers pas vanaf 1 juni met het bouwen van de wagens. Achter de schermen zijn we als organisatie wel bezig met de voorbereidingen, zoals vergunningaanvragen, contacten met tribunebouwers, boeken van artiesten, tenten etc.. Daarvoor komen we niet fysiek bij elkaar, maar vergaderen we via Skype. De voorbereidingen kunnen in hetzelfde tempo doorgaan”, zegt Van Schie.

Vooralsnog is er nog reden voor paniek in Heeze. Van Schie: “De optocht komt nog niet in gevaar. Verschuift de eventueel de huidige termijn dan weten we dat er in Heeze op korte termijn ook nog van alles mogelijk is. Er komt ook een tijd na de crisis en de mensen weer naar buiten gaan. Maar er is ook onvermijdelijk een moment dat de knoop moet worden doorgehakt. We zijn niet blind voor de realiteit. In Heeze is de Brabantsedag het belangrijkste wat er is, maar dit jaar even niet.”

Dancetour Tilburg in Tilburg
De organisatie van het gratis festival Dancetour heeft een deel van de geplande Dancetours, waaronder Breda op 31 mei, moet afgelasten door de strengere regels. De Dancetour in Tilburg op 16 augustus gaat vooralsnog door. “Tot en met maandag hebben we nog veel kunnen doen. De artiesten zijn geboekt, de podiumontwerpen zijn klaar en worden gemaakt. Dat we een aantal Dancetours moesten afgelasten was wel duidelijk”, vertelt organisator Maghiel Koekkoek. “Ik hoop dat er snel meer duidelijkheid komt voor het restant. Daarna komt nog de financiële afronding. Maar dat is ondergeschikt aan de gezondheid van de mensen.”

Breda Live
Op het Chasséveld staat op 10 en 11 juli Breda Live nog steeds op het programma. Voor het tweedaagse festival zijn traditiegetrouw veel kaarten verkocht en de artiesten al geboekt. “Daardoor is het een ander financieel plaatje. Ik kan nog niet inschatten waar dat naartoe gaat. Wij begrijpen de maatregelen en zien de ernst ervan in”, zegt Maghiel Koekkoek die ook verantwoordelijk is voor de organisatie van Dancetour. “Breda Live is een grotere productie. Op dagen zelf en in aanloop van het festival zijn er zo’n 700 mensen in touw. Ik hoop dat het op 1 juli brand meester is en iedereen weer naar buiten mag. Ook al is de festivalsector, na scholen, bedrijven en horeca, de laatste die weer op zal gaan starten.”

Maar de situatie is ernstig en wij begrijpen en steunen de maatregelen van de overheid en het RIVM.’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.