Belgische grens dwars door Zeeman in Baarle-Nassau: 'Ik kon geen herenshirts meer kopen'

24 maart 2020 om 18:14
nl
Dat door de coronamaatregelen bijzondere situaties in onze provincie ontstaan, was al duidelijk. Maar in grensdorp Baarle-Nassau zorgt het voor een wel heel gek gezicht. In de plaatselijke Zeeman is de zaak met linten in tweeën gesplitst, omdat de grens tussen België en Nederland pal door de winkel loopt. En in België zijn alle 'niet-essentiële winkels' dicht vanwege het coronavirus.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

Onno (58) uit Baarle-Nassau was op zijn zachtst gezegd verrast. Hij stapte dinsdag de Zeeman aan de Stationsstraat in het dorp in, hij wilde er 'twee slaapshirts' halen. Maar tot zijn verbazing moest hij die laten liggen, omdat de zaak halverwege was afgezet met rood-witte linten. Het personeel vertelde Onno dat de herenshirts 'in België liggen' en dat hij er daardoor niet bij kon. "Ik moest er ontzettend om lachen", zegt Onno. "Maar het laat wel zien hoe streng de regels zijn."

Een woordvoerder van Zeeman bevestigt dat de de winkel in Baarle-Nassau met linten opgesplitst is. De kledingketen kreeg vanuit België het verzoek om de zaak te sluiten, in lijn met de Belgische coronamaatregelen. Omdat de vestiging in Baarle-Nassau onder Nederlandse wetgeving valt, hoeft de Zeeman echter niet per se dicht.

Na overleg met de gemeente Baarle-Nassau is er voor gekozen de Belgische helft van de winkel af te zetten, legt de woordvoerder uit. "We tonen ons solidair met België door onze winkel aan die kant dicht te houden."

Foto: Onno de Bruin.
Foto: Onno de Bruin.

Een groot deel van de 'noodzakelijke' basisproducten zoals rompertjes en huishoudartikelen ligt volgens Zeeman in het Nederlandse deel van de winkel, dat dus wel open is voor publiek.

Het is een creatieve oplossing voor een gekke situatie, stelt de zegsvrouw namens Zeeman. "Het is absoluut niet ideaal, maar we zijn allang blij dat we klanten nu kunnen voorzien van de noodzakelijke dingen."

En voor mensen als Onno, die bijvoorbeeld een slaapshirtje willen kopen? "Die mensen moeten dat dan toch even via de webshop of een andere winkel doen, helaas", zegt de woordvoerder. "Het zijn gekke tijden, we hebben een oplossing gezocht waarin we toch van nut kunnen blijven voor de maatschappij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.