Koning Willem-Alexander wenst Brabant succes in 'zware weken die gaan komen'

24 maart 2020 om 17:49
Omroep Brabant
Willem-Alexander aan telefoon bij het callcenter van de GGD. Foto: ANP
Omroep Brabant
Willem-Alexander bezoekt het callcenter van de GGD. Foto: ANP
Omroep Brabant
Willem-Alexander spreekt over de aanpak van de coronacrisis in Brabant. Foto: ANP
Omroep Brabant
Willem-Alexander op weg naar het bezoek aan de GGD in Tilburg. Foto: ANP
1/4 Willem-Alexander aan telefoon bij het callcenter van de GGD. Foto: ANP
Koning Willem-Alexander heeft Brabantse zorgverleners en bestuurders dinsdag veel succes gewenst in hun aanpak van de coronacrisis. "Het worden zware weken", zei de koning tijdens een werkbezoek aan de GGD in Tilburg. We leven in een 'verschrikkelijke en moeilijke tijd', aldus Willem-Alexander. Hij bezocht de GGD in Tilburg om daar te horen hoe de coronacrisis wordt aangepakt en om zorgverleners een hart onder de riem te steken.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In Tilburg werd op 27 februari de eerste coronabesmetting in Nederland vastgesteld bij een man uit Loon op Zand. Hij werd ziek opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Tijdens het bezoek dinsdag gaven medewerkers van de GGD en bestuurders, onder wie burgemeesters Theo Weterings van Tilburg en Hanna van Aart van Loon op Zand, een toelichting op de situatie in Brabant. Onze provincie telt zowel de meeste doden als de meeste besmettingen.

De koning noemde het bijzonder om te zien hoeveel mensen zich spontaan melden om te helpen de crisis het hoofd te bieden. Ook stelde hij vast dat 'de rust in ieder geval wordt bewaard'.

Zelf in quarantaine
Willem-Alexander vertelde ook over zijn eigen situatie. Hij zat enige tijd met zijn gezin thuis in quarantaine. Dat gebeurde op last van de Oostenrijkse autoriteiten, nadat besmettingen aan het licht waren gekomen in Lech, waar de Oranjes op wintersport waren geweest. "Heel bizar", aldus de koning. "Ik woon in een fantastisch mooi huis, maar het blijft een rare situatie." Zeker omdat hij in de tussentijd op staatsbezoek was in Indonesië en de kinderen op school waren geweest.

"Discussies over dit soort maatregelen kunnen we later voeren", zei de koning. "Die moeten we ook voeren, maar laten we nu alle regels volgen." Een voordeel bij een nadeel is volgens Willem-Alexander wel dat scholen 'nu echt leren hoe je op afstand moet lesgeven'.

Beperkingen door snelle toename
In de gesprekken kwamen ook de grenzen aan wat de overheid kan doen aan de orde. De GGD'ers legden uit hoe ze in eerste instantie met contactonderzoek de hele kring rond een besmette patiënt in kaart brachten en dagelijks belden met mensen die besmet zijn. Maar op den duur lukte dat niet meer, omdat het aantal patiënten snel toenam en niet van iedereen de bron van de besmetting achterhaald kon worden.

Willem-Alexander sneed ook het onderwerp privacy aan. Hij verwees naar Aziatische landen die patiënten bij wie het virus is vastgesteld volgen via het signaal van hun mobiele telefoon. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Taiwan. "Zoiets werkt niet in Nederland", stelde de koning vast. "Dat wordt niet geaccepteerd."

Zware tijd voor Brabant
De Brabantse bestuurders legden uit dat ze pionierswerk moeten verrichten. Ze beaamden dat het een zware tijd is voor iedereen die met het virus te maken heeft. "Maar Brabant slaat zich daar doorheen", aldus burgemeester Weterings van Tilburg.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...