Veiligheidsregio: optreden tegen ‘coronafeestjes’ in studentenhuizen, garages en loodsen - Omroep Brabant

Veiligheidsregio: optreden tegen ‘coronafeestjes’ in studentenhuizen, garages en loodsen

26 maart 2020 om 21:53
nl
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Daarin staat onder meer dat ook samenkomsten 'buiten de publieke ruimte’ onder die aangescherpte maatregelen vallen. "Zo kan worden opgetreden tegen bijvoorbeeld ‘coronafeestjes’ in studentenhuizen, garages, loodsen en dergelijke."
Geschreven door

Met de noodverordening wordt invulling gegeven aan de maatregelen die eerder door het kabinet al werden aangekondigd, onder meer het verbod op groepsvorming.

Donderdag wilde het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, het groepsvormingsverbod algemeen van toepassing verklaren in alle veiligheidsregio's. Aanvankelijk gold het verbod alleen voor specifieke plekken. Maar nu is de regel overal van toepassing.

Regionaal invoeren
De voorzitters van de regio's moeten ieder het verbod regionaal nog wel formeel invoeren. Volgens een woordvoerder is het niet zo dat groepen van drie beboet worden, zoals eerder werd gemeld. "Dat berust op een misverstand. Mits zij zich houden aan de anderhalve meter is er niets aan de hand. De afstand blijft leidend", aldus een woordvoerster.

De strengere regels voor groepen, die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan, riepen ook al veel vragen op toen het kabinet ze maandag aankondigde. Premier Mark Rutte gaf na Kamerbrede kritiek toe dat het kabinet de voorschriften beter had moeten uitleggen.

Drie of meer personen
Van een groep is sprake bij drie of meer personen. Dat houdt in dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij anderhalve meter afstand moeten houden tot elkaar. Een huishouden en spelende kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, vormen een uitzondering. Het Veiligheidsberaad benadrukt dat de maatregelen goed worden opgepikt door de bevolking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.