Video

Aardbeienkweker in Klein-Zundert vreest tekort aan plukkers en schakelt Facebook in

28 maart 2020 om 09:00
nl
Nog een paar weken en dan moeten de eerste van zijn 25 miljoen aardbeien worden geplukt. Normaal gesproken kan hij rekenen op vast team Oost-Europese seizoensarbeiders, maar door de coronacrisis vreest Mark van Aert uit Klein-Zundert dat hij handen tekort gaat komen om de oogst op tijd gedaan te krijgen. Via Facebook roept hij nu mensen in de omgeving op om bij te springen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

"We hebben al jaren een vrij vaste groep Oost-Europese seizoensarbeiders die tegen de oogsttijd deze kant op komt. Maar die mensen leven door de coronacrisis ook in een onzekere tijd en in Duitsland gooien ze meer en meer de grens dicht. Het wordt dus voor die mensen moeilijker om naar Nederland te komen", zegt Van Aert.

Facebookoproep
Om toch te proberen om over een paar weken genoeg handjes te hebben bij het begin van de oogst, heeft de kweker een oproep op Facebook geplaatst. "Ik heb zo'n tachtig tot negentig mensen nodig. We hopen dat ook studenten, scholieren, huisvrouwen of mensen die tijdelijk zonder werk zitten zich willen aanmelden en komen helpen."

Van Aert levert zijn aardbeien aan de veiling in het Belgische Hoogstraten, net over de grens. Sinds vorige week houdt de Belgische politie grenscontroles, maar dat baart de kweker geen zorgen. "Er wordt gesproken over green lanes, waardoor voedsel ongehinderd de grenzen kan passeren. Zeker vers voedsel."

Over zes weken hangen deze planten vol met aardbeien. (foto: Raoul Cartens)
Over zes weken hangen deze planten vol met aardbeien. (foto: Raoul Cartens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.