Vincent van Goghs pastorietuin in Nuenen gestolen uit museum

30 maart 2020 om 15:38
nl
Uit museum Singer Laren in Noord-Holland is in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen. Het gaat om het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' uit 1884.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het museum in Laren had het schilderij in bruikleen van het Groninger Museum. Dit maakten de museumdirecties maandag bekend op een persconferentie in het museum. "Wij zijn als Singer boos, geschokt en verdrietig", zei algemeen directeur Evert van Os.

"Er is een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste kunstenaars gestolen, onttrokken uit de gemeenschap", zei museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm. "Dat is heel erg voor het Groninger Museum, dat is heel erg naar voor Singer maar het is vooral verschrikkelijk voor ons allemaal. Vincent van Gogh is van ons allemaal en moet terugkomen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunst."

Inbraak
De inbraak in het gebouw aan de Oude Drift vond plaats om kwart over drie 's nachts. Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw.

Vincent van Gogh verhuisde in 1883 naar zijn ouders in Nuenen. Vanuit de pastorie, waarin de familie woonde, had hij een uitzicht op de kerktoren. Dat is te zien op het gestolen schilderij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.