Klachten over oorlogsmonument Kapelsche Veer: 'Letters die je niet kunt lezen, hebben geen waarde'

3 april 2020 om 12:35 • Aangepast 10 april 2020 om 11:54
nl
“Letters die je niet kunt lezen hebben geen waarde”, stelt Piet Pruijssers van de Heemkundevereniging Sprang-Capelle. Bij de historische vereniging zijn meerdere klachten binnengekomen, over de onleesbaarheid van de plaquettes op het monument Kapelsche Veer. Het in 2018 vernieuwde monument herinnert aan de bloedige veldslag, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij het Kapelsche Veer plaatsvond.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“De klachten die wij binnenkrijgen gaan over de onleesbaarheid van de nieuwe tekstborden, op het monument. Het gaat om witte letters, witte teksten die iets verhoogd op witte plaquettes staan. Die teksten zijn moeilijk tot onleesbaar zijn voor ouderen.”

Pruijssers vertelt dat ze dit probleem al hebben aangekaart tijdens de ontwerpfase van het monument. “Er zou rekening mee worden gehouden, maar dat had wel gevolgen voor de prijs. De letters zouden rood worden, maar uiteindelijk is er niets meegedaan.”

Mensen uit Australië konden niet ontcijferen wat er op de plaquettes staat en zo oud waren ze niet.

De Heemkundevereniging Sprang-Capelle heeft na de binnengekomen klachten het probleem ook aangekaart bij de gemeente Waalwijk, maar door het tijdelijk uitvallen van een wethouder lijkt het daar niet opgepakt. “De wethouder is inmiddels weer aan het werk, dus hij kan een nieuwe mail verwachten. Het is toch de bedoeling dat de teksten op het monument gelezen kunnen worden”, vraagt Pruijssers zich hardop af.

De voorzitter van de Heemkundevereniging Sprang-Capelle haalt een voorbeeld aan van mensen uit Australië, die het monument bezochten en de teksten niet konden lezen. “Hun familie kwam uit de directe omgeving en daarom werd het monument ook bezocht. Zij konden niet ontcijferen wat er op de plaquettes staat en zo oud waren ze niet. Het is toch gênant dat de teksten moeilijk tot niet te lezen zijn.”

“Het monument staat er om ons attent te maken wat daar heeft plaatsgevonden”, vertelt Piet Pruijssers. “Het heeft historische waarde, maar letters die je niet kunt lezen hebben geen enkel waarde.” Op het in 2018 vernieuwde monument zijn tien plaquettes bevestigd, die herinneren aan regimenten die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten bij het Kapelsche Veer.

LEES OOK

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.