Coronacrisis maakt van de parel van de democratie een vluggertje op afstand

8 april 2020 om 22:50 • Aangepast 15 april 2020 om 22:44
nl
In Meierijstad vond woensdagavond een historische raadsvergadering plaats. Omdat bijeenkomsten in verband met de coronacrisis verboden zijn zaten in de raadszaal in Sint-Oedenrode alleen raadslid Thijs van Zutphen (Lijst Blanco), burgemeester Kees van Rooij en raadsgriffier Etienne Franken. Want de democratie moet doorgaan.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Er werden alleen hamerstukken behandeld. Zo was dat met de andere gemeenteraadsleden afgesproken. Thijs van Zutphen hoefde alleen maar te controleren of de burgemeester dat volgens de regels deed. Hij had namens collega’s stemverklaringen kunnen afleggen, maar niemand had hem daar om gevraagd.

Zo hamerde burgemeester Kees van Rooij in een recordtempo de raadsvergadering erdoor, terwijl de raadsleden thuis achter hun computer de livestream van de vergadering volgden.

Hoogmis van de democratie
Van Rooij vond het een vreemde ervaring. “Een raadsvergadering waarvan we wensten dat we die niet hadden hoeven houden. Normaal is de raadsvergadering de hoogmis van de democratie waarin onze volksvertegenwoordiger allemaal aanwezig zijn en kunnen zeggen wat ze willen. Onder de huidige omstandigheden is dat helaas niet mogelijk."

Van Rooij stond ook stil bij de vele coronaslachtoffers in Meierijstad. “We kennen allemaal wel mensen die ziek zijn of ziek zijn geweest. Velen van ons hebben zelfs het verlies van dierbaren te betreuren. En het is wrang dat troost zoeken in elkaars gezelschap, waar op dit moment zoveel behoefte aan is, niet mogelijk is”.

De burgemeester benadrukte dat iedereen alles moet doen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en om elkaar zoveel mogelijk te beschermen.

Na afloop benadrukte Thijs van Zutphen dat de aanleiding waarom hij er alleen zat wel bijzonder was, maar dat hij daar niet over nadacht. Zijn gedachten gingen vooral uit naar de slachtoffers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.