Hulpkit bij jeuk door de eikenprocessierups: rollen, afspoelen en dan smeren

10 april 2020 om 06:30 • Aangepast 17 april 2020 om 06:34
nl
Het seizoen van de overlast door de eikenprocessierups komt rap dichterbij. Sinds dit voorjaar zijn er setjes te koop die eerste hulp bieden als je haartjes van de rups op je huid hebt gekregen en dreigt te vergaan van de jeuk. Leo van den Hazelkamp uit Drunen ontwikkelde de setjes samen met apothekers en drogisten. Er zitten een kleefrol en een verzachtende gel in.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

"Als je onder eikenbomen loopt en je de haartjes van de rups op je huid krijgt, kun je ze met een roller verwijderen. De gel vermindert de klachten die je erdoor krijgt", vertelt Leo van den Hazelkamp.

Als je de kleefrol over je arm of je been rolt, blijven de kleine haartjes van de eikenprocessierups aan plakken. Daarna moet je je huid afspoelen en kun je de verzachtende gel gebruiken. De rol kun je vaker gebruiken. Als je hem onder de kraan afspoelt, kan hij daarna weer in de tas.

Grote overlast
Vorig jaar was de overlast door de eikenprocessierups gigantisch in Brabant. Daar springt Van den Hazelkamp nu op in. "In de verzachtende gels die je nu hebt, zit meestal een algemene stof, zoals aloë vera of zo. Deze gel is speciaal ontwikkeld om de jeuk door de haartjes van de eikenprocessierups te verzachten."

Vorig jaar waren de mentholcremès en gels met aloë vera niet aan te slepen en grepen mensen mis in de lege schappen bij de drogist. De setjes van Van den Hazelkamp liggen nog niet overal in de winkel, maar zijn wel online te bestellen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.