Liveblog

LIVEBLOG CORONAVIRUS VRIJDAG: YouTube-ster Nikkie de Jager blaast huwelijk af vanwege coronavirus

10 april 2020 om 07:18 • Aangepast 20 april 2020 om 09:21
nl
Elke dag houdt Omroep Brabant je in een liveblog op de hoogte van al het nieuws rond het coronavirus - zowel het nieuws uit de provincie als het belangrijke nieuws daarbuiten. Het liveblog van vrijdag is nu gesloten. Zaterdag houden we je weer op de hoogte in een nieuw blog.
Geschreven door

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het RIVM meldt vrijdagmiddag 1.335 nieuw geregistreerde coronagevallen, waarmee het totaal aantal in Nederland op 23.097 komt.
  • In Brabant zijn er 253 nieuwe besmettingen gemeld. In totaal zijn er nu 5264 geregistreerde coronapatiënten in onze provincie.
  • Het aantal patiënten op de intensive care is gedaald naar 1384. Dat zijn 33 patiënten minder dan gisteren.
  • Het sterftecijfer ligt in Nederland op 2511, 115 meer dan donderdag.

23.00

Dit liveblog is gesloten. Zaterdag houden we je weer op de hoogte van het laatste nieuws rond het coronavirus.

22.50

Nikkie Tutorials, in het dagelijks leven bekend als Nikkie de Jager uit Uden, blaast haar huwelijk af vanwege het coronavirus. De make-upartiest en haar vriend Dylan hebben besloten de bruiloft uit te stellen.

Wachten op privacy instellingen...

22.15

Zorginstelling De Wever in Tilburg is flink getroffen door het coronavirus. In totaal hebben twaalf van de vijftien De Wever-verpleeghuizen te maken met besmette patiënten. Verpleegster Susanne van Kempen: "Het virus veroorzaakt heel veel verdriet".

21.55

Wachten op privacy instellingen...

20.45
Italië verlengt de landelijke lockdown tot 3 mei. Dat heeft premier Giuseppe Conte bekendgemaakt. Hij gaf ook aan dat sommige beperkingen worden versoepeld. Zo kunnen sommige winkels volgende week de deuren weer openen. Italië behoort tot de landen die wereldwijd het zwaarst zijn getroffen door de pandemie.

20.35
In Frankrijk zijn in een dag tijd 987 nieuwe coronadoden gemeld. Onder hen is een kind jonger dan 10 jaar, dat op de intensive care lag. Voor zover bekend gaat het om het jongste coronaslachtoffer in Frankrijk. Het totaal aantal Franse sterfgevallen door corona staat nu op 13.197.

19.27
Onderzoekers in Nijmegen zijn mogelijk op het spoor wat het ziekteproces van Covid-19 in sommige gevallen zo ernstig maakt. Bij zwaar zieke coronapatiënten raken bloedvaten in de longen lek en stromen de longen vol vocht, zo is de theorie, meldt nrc.nl.

19.20
Wereldwijd zijn er zeker 100.000 doden door de uitbraak van het coronavirus, meldt persbureau Reuters. Bij meer dan 1,6 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen.

19.08
Het personeel van ziekenhuis Bernhoven in Uden doet via Twitter een paasoproep: 'Als wij met Pasen aan het werk zijn, blijven jullie dan binnen?'

Wachten op privacy instellingen...

19.05
Een mooi gebaar van kledingwinkel Score aan de Ginnekenstraat in Breda. Dit enorme hart maakten ze voor de mensen in de zorg. Er werden zo'n 300 spijkerbroeken gebruikt.

18.58
Het UWV heeft sinds maandag 1,3 miljard euro overgemaakt naar bedrijven die zich hebben aangemeld voor de maatregelen voor ondersteuning in de loonkosten. Het grootste deel daarvan, 1,1 miljard euro, zal in verband met Pasen na het weekend op hun rekening komen. De eerste 230 miljoen euro werd eerder deze week al overgemaakt aan 9000 bedrijven. Tot nu toe heeft de uitvoeringsinstantie 79.000 aanvragen ontvangen voor de zogeheten NOW-regeling. Daarvan zijn er in totaal nu 66.000 verwerkt en uitbetaald.

18.46
Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste dagelijkse dodental gemeld sinds het begin van de coronacrisis. In één dag tijd overleden 980 patiënten, zegt de Britse minister van Volksgezondheid. Het dagelijkse dodental ligt daarmee hoger dan het ooit is geweest in Italië. Op 27 maart, de 'dodelijkste dag', overleden 969 patiënten. In het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal 8958 mensen overleden aan het virus.

18.12
Een winkeldief uit Breda heeft na zijn aanhouding de agenten bespuugd die hem met de auto naar het cellencomplex brachten. "Wil je corona?", riep hij eerst. Ook op het stuur werden klodders speeksel aangetroffen. De 47-jarige man werd donderdagavond betrapt toen hij een fles wodka uit een supermarkt probeerde te stelen. Hij is een bekende van de politie, in behandeling bij de GGZ en staat volgende week dinsdag voor de (snel)rechter.

18.06
Het kabinet werkt aan voorbereidingen om de coronamaatregelen na 28 april geleidelijk te versoepelen. De meeste urgentie krijgen het onderwijs en de kinderopvang. Dat schrijft RTL Nieuws, dat een verslag van het overleg van topambtenaren in handen heeft. "Er wordt gewerkt aan flexibilisering van maatregelen", is te lezen in het verslag. Die maatregelen worden dan voorgelegd aan de experts in het Outbreak Management Team. In het verslag staat ook dat het 'goed denkbaar' is dat restaurants, bioscopen en sportscholen geleidelijk geopend kunnen worden.

17.47
De Brabantse Veiligheidsregio's delen op Twitter deze paasboodschap.

Wachten op privacy instellingen...

17.33
Een jeugdboa heeft in Eindhoven een groep van acht jongeren bij een skatebaan aangetroffen. Een van hen was al eerder gewaarschuwd en kreeg dus een bekeuring. De anderen kregen een officiële waarschuwing. "Jongeren alsjeblieft, denk aan je gezondheid", zet de boa op Instagram.

16.01
Normaal zit de Sint-Janskathedraal in Den Bosch met Pasen tot de nok toe vol, maar in deze coronatijd kan dat natuurlijk niet. Toch wilde het koor Scola Cantorum een mooie paasgedachte meegeven in de vorm van een bijzonder lied. Ze hebben daarom thuis, allemaal apart, een lied ingezongen. Al die opnamen samen, leverden dit geheel op:

Wachten op privacy instellingen...

15.40
Het Oorlogsmuseum in Overloon wil het allereerste anderhalvemetermuseum van Nederland worden. Ook na de coronacrisis krijgen bezoekers er ruim baan. "Elke dag dat het museum langer dicht is, wordt de bodem eronder dieper", schrijft het Oorlogsmuseum. Het museum verwacht dat de intelligente lockdown nog wel even kan duren, en dat de heropening van musea en winkels daarna in kleine stapjes gaat gebeuren. Corona-proof te werk gaan is dus het plan. Het museum heeft een Anderhalve Meter Team (AMT) ingesteld. Dat moet onderzoeken hoe voldoende ruimte kan worden gemaakt voor veilig bezoek, veilig inhalen en voor éénrichtings-wandelverkeer voor bezoekers.

15.28
Van het aantal geregistreerde besmette coronapatiënten in Brabant is tot nu toe 11 procent zorgmedewerker, meldt het RIVM. Landelijk gezien is dat 24 procent. De verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten is per regio sterk verschillend. Dit komt onder meer door het verschil in testbeleid tot 6 april. In Brabant worden zorgmedewerkers veel minder getest dan in bijvoorbeeld Groningen. Daar is 56% van alle meldingen afkomstig van zorgmedewerkers.

15.20
Altijd al willen weten hoe de Efteling eruit ziet zonder bezoekers? Via deze dronevlucht kun je virtueel op bezoek bij de Python en de Baron.

Wachten op privacy instellingen...

Medewerkers van de Efteling krijgen dit weekend een bijzondere verrassing van hun baas: zij mogen met hun gezin in de auto door het lege attractiepark rijden, uiteraard op een gepaste manier. Zaterdag, zondag en maandag wordt een speciale autoroute uitgestippeld, schrijft Looopings.

15.11
Veel Brabantse gemeenten nemen dit Paasweekeinde extra maatregelen om drukte te voorkomen. Dat meldt de NOS. Den Bosch sluit dit weekend de parkeerplaatsen bij een aantal recreatieplassen. Ook de openingstijden van winkels op de Bossche Woonboulevard worden beperkt op Tweede Paasdag.

De gemeente Drimmelen heeft bekendgemaakt dat er komend weekend extra toezicht is in de Biesbosch en in de jachthavens van Drimmelen. Bootverhuurders hebben vrijdagmiddag van de gemeente een brief gehad, waarin wordt opgeroepen om de regels van de Veiligheidsregio en het RIVM over het coronavirus extra te bewaken voor hun cliënten en hun personeel.

De Brabantse wegen en dijken blijven vooralsnog gewoon open, wel wordt motorrijders gevraagd om afstand te houden. De gemeenten en de politie houden de situatie de komende dagen extra in de gaten. Campings en vakantieparken zijn gesloten, behalve voor vaste standplaatsen met eigen sanitair.

14.31
Het aantal mensen dat in Nederland positief is getest op corona is in de afgelopen 24 uur met 1.335 gestegen tot 23.097. Dat meldt het RIVM. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 225 toe. In totaal zijn nu 8.197 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er worden 115 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het totaal staat daarmee op 2.511.

Wachten op privacy instellingen...

14.08
Verreweg de meeste Duitsers negeren in Roermond een verzoek van de marechaussee om terug naar Duitsland te gaan. Dat blijkt uit tellingen door de provincie Limburg. Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan. Veel Duitsers zijn op Goede Vrijdag vrij en gaan dan shoppen over de grens.

14.02
Als patiënt zie je graag wie er aan je bed staat, maar voor coronapatiënten is dat lastig. De artsen en verpleegkundigen zijn door hun mondmasker en veiligheidsbril nagenoeg onzichtbaar. De medewerkers van de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal hebben dit opgelost en plakken zij portretfoto’s van zichzelf op hun beschermende kleding.

13.50
Op een schip in de Rotterdamse haven waarop verschillende mensen met corona-achtige verschijnselen in isolatie zitten, is een overleden man aangetroffen. Het schip ligt al een paar dagen in de haven. Er waren 77 mensen aan boord en een aantal van hen was ziek, en de ziekteverschijnselen leken op Covid-19. Die mensen zijn geïsoleerd op het schip, vertelt een woordvoerder van de brandweer. "En dat is nog steeds zo."

13.04
Aan boord van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle zijn vijftig bemanningsleden besmet met het coronavirus. Drie bemanningsleden zijn inmiddels van boord gehaald en naar een militair hospitaal in Toulon gevlogen.

12.44
De atletiekbond World Athletics hoopt dat het outdoorseizoen in de atletiek in augustus alsnog van start kan gaan. Net als in de andere sporten ligt de atletiek volledig stil vanwege het coronavirus.

12.07
De handhavers van de gemeente Steenbergen waren donderdag op pad en er werden veel overlastlocaties gecontroleerd. Vanuit de boot werd een groep jongeren gespot waarvan een deel probeerde te vluchten en valse gegevens doorgaven. Er werden tien boetes uitgedeeld waarvan zeven voor het negeren de coronamaatregelen.

Foto: Twitter/Gemeente Steenbergen
Foto: Twitter/Gemeente Steenbergen

11.54
De Spaanse regering denkt aan een scenario waarin er de hele zomer lang geen buitenlandse toeristen toegelaten zouden worden. Dat meldt de Telegraaf. De maatregel zou een ramp betekenen voor de - al fragiele - Spaanse economie: toerisme is één van de voornaamste bronnen van inkomsten. Dat de overheid deze maatregel overweegt, duidt op de vrees die het heeft voor een nieuwe opleving van het virus dat nu al zo’n zware tol heeft geëist in het land.

11.31
Het is druk bij de bouwmarkten. Bij de Praxis aan de Tenierslaan in Eindhoven is de wachttijd vrijdagmorgen al 45 minuten. Er mogen maximaal 75 mensen tegelijk in de winkel zijn.

Foto: Lawrence Nicolaas.
Foto: Lawrence Nicolaas.

11.13
Het dodental in België als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot 3019. Het afgelopen etmaal overleden 325 mensen. Daarnaast zijn 171 sterfgevallen in Vlaamse verpleeghuizen uit de periode 18 tot 31 maart in de statistieken opgenomen. Het afgelopen etmaal werden 1684 nieuwe besmettingen vastgesteld in België, waarmee het totaal op 26.667 komt.

10.21
De gezamenlijke kunst- en cultuurwereld verliest tussen de 85 en 100 miljoen euro per week aan omzet door de coronamaatregelen. Per 1 juni zal het in totaal om bijna een miljard aan inkomstenderving gaan, zo bevestigt de belangenorganisatie Kunsten'92 een bericht van de Volkskrant. De schade wordt geleden door onder meer individuele kunstenaars, theaters, gezelschappen, producenten, filmsector en boekenwereld.

10.12
In Breda wordt mensen mensen die in de zorg werken een hart onder de riem gestoken met deze posters.

Foto: Erald van der Aa.
Foto: Erald van der Aa.

10.07
De politie heeft donderdagavond tientallen boetes uitgedeeld aan jongeren die in groepen bij elkaar zaten. In Bergen op Zoom alleen al werden 42 bekeuringen uitgeschreven. In een recreatiegebied in de buurt van Breda kregen elf jongeren een boete. Zij waren daar aan het 'chillen'.

9.58
Consumenten rekenen ruim een derde minder met hun pinpas af sinds de eerste coronamaatregelen in Nederland zijn afgekondigd. Dat meldt het economisch bureau van ING. Vanaf 15 maart zette het aantal pintransacties een duidelijk dalende trend in.

9.33
Een Britse ziekenhuisarts die premier Boris Johnson waarschuwde voor het gebrek aan voldoende beschermende middelen voor medisch personeel, is nu zelf overleden aan het coronavirus. Eind maart schreven bijna 4000 artsen in een open brief in de krant The Sunday Times dat zij "elke dag hun leven riskeerden" door zonder adequate bescherming te werken.

8.44
Een miljoen werknemers lopen op hun werk de kans besmet te raken met corona. Veel mensen werken volgens vakbond FNV nog buitenshuis, omdat het niet anders kan. Maar op veel plekken, zoals de luchtvaart, distributiecentra en de schoonmaakbranche. gaat het anderhalve meter afstand houden niet goed, of zelfs slecht.

8.09
In het Amphia Ziekenhuis worden 63 patiënten met een COVID-19 besmetting verzorgd, 8 minder dan donderdag bekend werd gemaakt. Het aantal patiënten op de intensive care is met 28 gelijk gebleven. Vanaf het begin van het uitbreken van COVID-19 zijn er in Amphia 65 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, 3 meer dan donderdag gemeld. Er zijn 8 patiënten met COVID-19 uit het Amphia ontslagen. In totaal zijn dit nu 188 patiënten.

7.45
Vliegtuigfabrikant Boeing overweegt vanwege de coronacrisis zo'n 16.000 banen te schrappen. Dat meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Bij Boeing werken circa 160.000 mensen.

07.13
Een op de drie basisschoolleraren verwacht grote problemen voor leerlingen als zij nog vier weken thuiszitten. Als de scholen tot de zomervakantie dichtblijven, verwacht driekwart van de leerkrachten grote problemen voor leerlingen. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek in samenwerking met onderwijsvakblad Didactief.

6.00
Hulp vragen aan een onbekende tijdens de coronacrisis is voor veel Nederlanders een te hoge drempel. Vooral onder 70-plussers blijkt de schroom groot. Slechts negen procent heeft er geen moeite mee, zegt het Rode Kruis. De hulporganisatie liet er onderzoek naar doen.

06.00
Wie zich zorgen maakt om kanker of klachten heeft, moet vooral naar de dokter gaan. Die oproep doen verschillende kankerorganisaties omdat het aantal kankerdiagnoses sinds de uitbraak van het coronavirus met dertig procent is gedaald. Ook wordt minder vaak een beroep gedaan op een kankerspecialist. Dat is 'zorgwekkend', vinden de organisaties.

05.34
De culturele wereld verliest 969 miljoen euro aan omzet tot 1 juni, doordat muziekzalen, theaters en musea de deuren hebben moeten sluiten. Dit slaat volgens de Volkskrant de bodem weg onder de Nederlandse kunstsector, waar de financiële reserves al beperkt waren na jaren van bezuinigingen.

03.58
De meeste mensen spreken dit paasweekend niet af met anderen. Een kleine tachtig procent van de panelleden van het televisieprogramma EenVandaag geeft daarmee gehoor aan de oproep van premier Mark Rutte om thuis te blijven. Een op de zes mensen spreekt wel af met mensen buiten hun eigen huishouden.

03.30
De Duitse politie gaat Nederlandse auto's in het grensgebied vanaf vrijdag steekproefsgewijs controleren. Daarvoor is extra veel politie op de been. Wie geen goede reden heeft om in Duitsland te rijden, wordt teruggestuurd. Wie de Duitse coronaregels overtreedt en bijvoorbeeld met meer dan twee in een auto zit, krijgt een boete van minimaal tweehonderd euro.

03.30
Duizenden ouderen krijgen vrijdag een bloemetje bezorgd om ze op te beuren, nu ze vanwege de coronacrisis weinig tot geen bezoek krijgen. Dit is een idee van rapper Ali B. Die legde het contact tussen ouderenbond ANBO en de sierteeltindustrie, die haar bloemen vanwege corona niet kwijtraakt.

02.55
Pomphouders hebben hun omzet de afgelopen maand met de helft zien dalen. Ondanks de absolute bodemprijzen voor brandstof kunnen de benzinestations daar niet van profiteren omdat er door de coronacrisis weinig mensen op de weg zitten, meldt De Telegraaf.

02.12
Een groep wetenschappers wil dat er een nationaal onderzoeksplatform komt om Nederland zo goed mogelijk uit de coronacrisis te leiden. Daar moet al het wetenschappelijk onderzoek samenkomen om tot de beste exitstrategieën te komen. De hoogleraren en docenten van diverse universiteiten vrezen dat er anders te veel kleinschalige projecten ontstaan.

00.37
De Nederlandse inkoop van mondkapjes komt te traag op gang. Daarvoor waarschuwen ziekenhuizen, brancheorganisaties en fabrikanten, meldt NRC. Ze hebben scherpe kritiek op de samenwerking tussen het ministerie en het landelijk inkoopcentrum LCH. Besluiten over leveringen worden niet snel genoeg genomen en de samenwerking verloopt niet goed.

22.57
Tot afgelopen dinsdag zijn vijf bewoners van asielzoekerscentra besmet met het coronavirus. Mensen die zijn besmet of als er een vermoeden is van besmetting, worden in quarantaine geplaatst. Elke locatie heeft daarvoor zijn eigen plekken gemaakt, schrijft de verantwoordelijke staatssecretaris Ankie Broekers-Knol donderdag aan de Tweede Kamer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!