Ilona krijgt het voor elkaar: bitterballen bij de borrel zijn voortaan cultureel erfgoed

16 april 2020 om 10:10 • Aangepast 23 april 2020 om 08:34
'Bitterballenkoningin' Ilona de Wit (foto: Manon de Boer)
'Bitterballenkoningin' Ilona de Wit (foto: Manon de Boer)
Opwinding in Tilburg, want Ilona de Wit heeft het voor elkaar gekregen. Bitterballen bij de borrel horen voortaan officieel bij het immaterieel erfgoed van Nederland. De Tilburgse Bitterballenkoningin, zoals Ilona heet op Instagram, deed de aanvraag en haar verzoek werd gehonoreerd.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

“Ik heb er verder niet heel veel aan. Maar ik ben wel heel trots”, vertelt Ilona. “Supertof”, noemt ze het. “Mensen worden er blij van en daar word ik dan weer blij van”, legt ze donderdag haar liefde voor de bitterbal uit in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio.

Maar hoe kwam ze er eigenlijk op om deze speciale status voor de bitterbal aan te vragen? Het idee ontstond toen ze research deed voor haar onlangs verschenen boek over de bitterbal, 'Het Bourgondische Bitterballenboek’.

Kroketten vs. bitterballen
Het ambacht van kroketten maken met de hand stond wel op de lijst van immaterieel erfgoed van Nederland, maar bitterballen vond ze niet terug. En dat moest wat Ilona betreft veranderen. En dus diende ze een aanvraag in. Met succes.

Eet je nu binnenkort bij de borrel een bitterbal, dan ben je dus in de woorden van Ilona ‘extra goed bezig’. “Je werkt immers mee aan het in leven houden van een cultuur”, vertelt ze lachend.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...