Vlisco betaalt boete van twee ton omdat het niet genoeg deed tegen witwassen

16 april 2020 om 10:48 • Aangepast 23 april 2020 om 10:54
nl
Textielfabrikant Vlisco in Helmond heeft een boete van 205.000 euro gekregen van het Openbaar Ministerie. Het bedrijf heeft te weinig gedaan tegen criminaliteit zoals witwassen en terrorismefinanciering door klanten die grote bedragen contant betalen. De boete is inmiddels betaald, meldt het OM donderdag.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf tussen 2014 en 2017 onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de klanten. Dat had Vlisco volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme wel moeten doen.

Poortwachtersfunctie
"Het is van groot belang dat handelaren die veel contant geld ontvangen, hun poortwachtersfunctie serieus nemen en het criminelen zo moeilijk mogelijk maken om geld wit te wassen", aldus het OM.

Vlisco meldde zich begin 2017 zelf bij de toezichthouder nadat de accountant de Helmondse fabrikant erop had gewezen dat de wettelijke verplichtingen de jaren daarvoor niet goed waren nageleefd. In de bepaling van de boete heeft het OM meegewogen dat het bedrijf zich zelf heeft gemeld.

Vlisco maakt stoffen voor met name de West-Afrikaanse markt. Het bedrijf verkoopt stoffen aan klanten uit landen als Benin, Nigeria, Togo, Ghana, Ivoorkust en Congo.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.