Ruim vijftig plannen in ontwikkeling om stallen duurzamer te maken

17 april 2020 om 18:03 • Aangepast 24 april 2020 om 16:44
nl
Er zijn tot nu toe 51 nieuwe stalconcepten in ontwikkeling in Brabant. Veehouders en instellingen werd begin vorig jaar gevraagd om met ideeën te komen voor meer duurzamer stallen. Het Rijk neemt het Brabantse model nu over, zo meldt de provincie.
Geschreven door

De innovaties die door de provincie worden ondersteund, lopen uiteen van nieuwe vloersystemen voor bestaande stallen tot complete nieuwe stalconcepten. Die laatste zijn ook gericht op beter dierenwelzijn. Doordat de dieren beter groeien, is hun opbrengst ook groter.

Voorbeeldaanpak
Het Rijk beschouwt de Brabantse aanpak als voorbeeld, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Landbouw: "Het initiatief van het Rijk om een landelijke taskforce naar Brabants model op te zetten, zie ik als een bevestiging van onze Brabantse aanpak. Om te leren van de ervaringen uit Noord-Brabant heeft de minister de Brabantse taskforce een stoel beloofd in de landelijke taskforce."

Voorwaarden voor de innovaties om te worden erkend zijn dat ze de uitstoot van stikstofverbindingen, geur en CO2 bij de bron aanpakken. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de ingezonden projecten.

Noord-Brabant heeft in totaal 70 miljoen euro gereserveerd voor de verduurzaming van de veehouderij in de provincie. Er is geen vaste eindtermijn aan het indienen van projecten gesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.