Video

Opluchting bij boswachter na blussen heidebrand Son: 'Dit had heel anders af kunnen lopen'

19 april 2020 om 21:00 • Aangepast 26 april 2020 om 19:04
nl
De heide in Son ligt er zwartgeblakerd bij. Zondagmiddag ontstond er in het heidegebied aan de Bestseweg een grote brand. Er ging volgens boswachter Frans van de Wier ongeveer anderhalve hectare natuur in vlammen op. Maar de schade had door de droogte nog veel groter kunnen zijn.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

De boswachter bekijkt de verschroeide heide. Hij zat in zijn tuin van het zonnetje te genieten, toen hij de melding kreeg dat er brand was in 'zijn' heidegebied. Van de Wier: "Als het een lange periode zo droog is, weet je dat het kan gebeuren. Maar ik schrok toch."

Ramp
De boswachter haastte zich meteen naar de plek van de brand. Omdat de heide kurkdroog is en het flink waaide, ging hij van het ergste uit. Maar het bleek mee te vallen. "De wind stond gelukkig de goede kant op. Daardoor waaiden de vlammen niet richting het heide- en bosgebied, maar richting de zandverstuiving. Daar stopte het vuur bij de zandberg, een natuurlijke barrière."

De boswachter heeft nog geen idee waardoor de brand ontstaan is. maar moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de wind de andere kant op had gestaan. "Dat had echt een ramp kunnen zijn. Dan was het vuur het bos ingewaaid met alle gevolgen van dien."

Schade aan de natuur
Wandelaars en fietsers moesten het gebied meteen verlaten. En de wegen werden afgezet. De brandweer was snel met watertanks aanwezig. Van de Wier beschrijft: "Zij blusten de plekken waar het vuur links en rechts om de zandberg heen zou kunnen gaan. Daardoor is een groot deel van het gebied gespaard gebleven. Goed werk van de brandweer."

Rond halfvier was de brand onder controle. De brandweer heeft nog wel een tijd nageblust.

Hoewel het veel erger af had kunnen lopen, is er wel schade aan de natuur. De boswachter schat dat er ongeveer anderhalve hectare heide verloren is gegaan. "Het gaat wel een paar jaar duren voor dit stuk is hersteld."

De zwartgeblakerde heide in Son
De zwartgeblakerde heide in Son

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.