Video

Brandweer extra alert op natuurbranden: 'Het is kurk- en kurkdroog'

20 april 2020 om 08:20 • Aangepast 27 april 2020 om 07:24
nl
Door de eerste grote heidebrand, zondag in Son, staan de hulpdiensten in Brabant meteen weer op scherp. Sinds 9 april geldt Fase 2 in heel Brabant en dat betekent dat de hulpdiensten extra alert zijn op natuurbranden, vanwege de droogte.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Na een heel nat begin van het jaar is het al bijna een maand erg droog. De eerste natuurbrand zondag in Son maakte dat extra duidelijk. In totaal ging ongeveer een hectare aan heide in vlammen op.

Boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk maakt zich zorgen om de droogte. “Dat doe ik al heel lang, want Brabant is echt aan het verdrogen. We hebben al sinds lange tijd een tekort aan water.”

Kurk- en kurkdroog
Frans merkt dagelijks wat de gevolgen zijn van de droogte, als hij bijvoorbeeld op de Kampina loopt tussen Oisterwijk en Boxtel. “De zandpaden zijn kurk- en kurkdroog. Het stoft aan alle kanten. Er zijn wel regenbuien gevallen, maar die zijn inmiddels door het zand weggezakt naar het grondwater. En dat grondwaterpeil zit heel diep onder de grond.”

“Het is pas april”, gaat Kapteijns verder. “Daarom maak ik me zorgen. Planten en dieren hebben nu al last van de droogte.”

Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision
Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision

Minder water verbruiken
Kapteijns roept al jaren op om tuinen niet meer te verstenen, waardoor het regenwater gewoon in de grond kan zakken. Ook vindt hij dat er nagedacht moet worden hoe we met z’n allen minder water kunnen verbruiken.

“Watertekort zal in de toekomst een groter probleem zijn dan de virussen die we nu kennen. We zullen er heel hard aan moeten trekken, dat we meer water in het achterland vasthouden.”

Bekijk beelden van de eerste heidebrand van het jaar. zondag in Son.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!