Gaat er dit seizoen nog gevoetbald worden door PSV, Willem II en de andere Brabantse clubs?

20 april 2020 om 20:00 • Aangepast 28 april 2020 om 11:44
nl
Is er dit seizoen nog betaald voetbal in Nederland? Deze vraag wordt dinsdag wellicht beantwoord op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. De sportredactie van Omroep Brabant gaat alvast in op de belangrijkste vragen.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Wat moet in jouw ogen de keuze van het kabinet zijn voor wat betreft betaald voetbal dit seizoen?

  • Job Willemse, sportverslaggever en PSV-watcher: “Als ik mijn voetbalhart zou laten spreken, hoop ik natuurlijk dat er snel weer gevoetbald gaat worden. Maar als je het logisch bekijkt, is dat helemaal niet realistisch. Ik denk dat er nog maar een kleine kans is, dat dit voetbalseizoen nog afgemaakt gaat worden.”
  • Fabian Eijkhout, sportverslaggever en Willem II-watcher: “Hoe vervelend het vanuit het sportieve oogpunt ook is, ik denk dat er een streep gezet moet worden onder dit seizoen. Ik zou heel graag weer een wedstrijd zien waar het echt ergens om gaat. Zelfs een sfeerloze wedstrijd op tv, zonder dat er publiek bij is. Maar op dit moment lijkt me dat uitgesloten. Er wordt de hele tijd gesproken over de anderhalvemetersamenleving. Dat is niet toe te passen in een voetbalwedstrijd. Er zijn nog zoveel vraagtekens, te veel vraagtekens. Dus: stoppen en hopen dat het nieuwe seizoen op tijd en normaal kan starten.”
  • Leon Kersten, hoofd sport Omroep Brabant: “Gewoon kappen met dit seizoen. Niemand heeft er toch nog echt zin in? Lekker dicht bij elkaar voetballen zolang er mensen sterven aan een virus dat makkelijk overdraagbaar is, lijkt me vrij dom. Zeker niet met alle oproepen om afstand te houden. En, niet onbelangrijk, voetbal is niks zonder fans op de tribune.”
Wachten op privacy instellingen...

Kun je de gevolgen beschrijven van niet voetballen voor de Brabantse clubs in de Ere- en Eerste Divisie?

  • Job Willemse: “De financiële gevolgen zullen het grootst zijn voor de kleinste clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Zij lopen ontzettend veel -belangrijke- inkomsten mis. Sportief gezien kan het eventueel nog goed uitpakken voor RKC als er uiteindelijk (eventueel) besloten zal worden dat de Waalwijkers in de eredivisie blijven.”
  • Fabian Eijkhout: “Financieel heeft het natuurlijk grote gevolgen voor clubs. En hoe langer het duurt, hoe groter die gevolgen zijn. De meeste clubs hopen wat dat betreft ook gewoon op duidelijkheid. Weten waar ze aan toe zijn, dan kunnen ze daarnaar handelen. Hoe doen sponsoren het in deze tijd en houden die de mogelijkheid om sponsor te blijven? Dalen de marktwaardes van spelers? Wanneer, maar ook hoe, zit het stadion weer vol? Het komt allemaal terug op het financiële. De kans dat er clubs om gaan vallen wordt op deze manier met de week groter.”
  • Leon Kersten: “De afgelopen jaren is al zo vaak geroepen dat er clubs gaan omvallen. Nou zoveel zijn dat er niet geweest. PSV en Willem II zullen niet de clubs zijn die verdwijnen. Als er al iets verdwijnt, zijn dat de zwakste broeders. Dat zijn hoogstwaarschijnlijk de teams die een vrijwel onzichtbaar leven leiden in de Eerste Divisie. Heel vervelend voor een handje vol fans, want daar hebben we het over, maar wie zal die ploegen sportief gezien nou echt missen?”
Wachten op privacy instellingen...

Stel dit seizoen gaat wel uitgespeeld worden. Beschrijf eens een scenario.

  • Job Willemse: “Dat zie ik voor me als een scenario waarin er in juni of juli (mits contractsituaties enz. geregeld kunnen worden) grotendeels een dubbelprogramma afgespeeld kan gaan worden. Dan zouden de meeste competitiewedstrijden gespeeld kunnen gaan worden. Ik denk dat er dan wel goed moet worden gekeken naar de play-offs om promotie/degradatie. Dat zal dan naar alle waarschijnlijkheid één wedstrijd worden, in plaats van een tweeluik.”
  • Fabian Eijkhout: “Misschien kunnen we het seizoen afmaken met quarantainevoetbal. Alle clubs gaan met een selectie naar Zeist, waar de KNVB Campus gebruikt gaat worden voor trainingen én wedstrijden. Iedereen blijft op de campus, het hek gaat op slot. En vanaf 1 juni iedere dag drie wedstrijden, waardoor in een relatief korte tijd het seizoen afgemaakt kan worden.”
  • Leon Kersten: “Heel snel krijgt een speler het coronavirus. En dan? Is al het gezeik voor niks geweest en wordt de competitie alsnog stilgelegd.”

Wat verwacht je van volgend seizoen?

  • •Job Willemse: “Dat is eigenlijk niet te voorspellen, aangezien er nog zoveel vraagtekens zijn. Wat voor effect gaat de coronacrisis hebben op de financiële situaties van de clubs? Wat blijft er over voor eventuele transfers? Wat gaat er met de transfermarkt gebeuren? Worden clubs voorzichtiger, of dalen de prijzen juist? Het zal ook afhangen van wat er met het lopende seizoen gaat gebeuren. Want als er niet meer gespeeld wordt de komende maanden, wat doet dat met de vorm/fitheid van spelers? Een hoop vragen dus nog voor komend seizoen.”
  • Fabian Eijkhout: “Het zal volgend seizoen vooral puzzelen worden. Wanneer kun je weer beginnen en hoe zorg je dat je op tijd klaar bent voor de zomer, als het EK gespeeld moet worden. Maar het is ook puzzelen voor de clubs op financieel gebied. En hoe leg je de supporterspuzzel? Ik denk dat er tot het nieuwe kalenderjaar geen supporters bij wedstrijden aanwezig zijn. En daarna zal het voorlopig ook anders zijn dan we gewend waren. De gevolgen zien we komend seizoen nog heel lang en op veel manieren terug in het voetbalseizoen en de sportwereld.”
  • Leon Kersten: “Dat wordt een grote ellende. Pas als er een vaccin is, is er wat mogelijk. Of durft de voetbalwereld de gok te nemen dat het coronavirus gezonde topsporters en hun familie niet dodelijk treft? Enfin als iedereen anderhalve meter afstand moet houden, kun je niet voetballen. Wat doe je als een speler ziek wordt? Zijn eigen ploeg moet in quarantaine en de tegenstander ook. Toedeledokie competitie(schema). Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van publiek. Ik zou geen seizoenkaart kopen. Verder geen recettes, geen horeca-omzet. Plus nog een boel sponsoren die kampen met een teruglopende economie. Er is één voordeel; alle ploegen in alle landen hebben hetzelfde probleem, dus de verhoudingen zullen niet anders worden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.