Video

Verzorgingshuis voor dementerende ouderen ontruimd vanwege brand in natuurgebied Deurnese Peel

20 april 2020 om 18:28 • Aangepast 28 april 2020 om 06:04
nl
Verzorgingshuis Wellenshof in Liessel is maandagavond ontruimd vanwege de brand in natuurgebied Deurnese Peel. Vierentwintig dementerende ouderen worden overgebracht naar Land van Horne in Weert. De groep moet daar overnachten. Een aantal van hen is besmet met het coronavirus.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Onder politiebegeleiding vertrokken de bewoners in een zogenoemde 'covidbus' en ambulances. Tien van hen hebben het coronavirus. En mogelijk zijn ook andere bewoners besmet.

Bestuursvoorzitter Coby Nogarede: "Rond half vier kregen wij van de politie en de GGD de melding dat er hij de brand zo veel rook vrij kwam dat er gevaar was, omdat de luchtkwaliteit steeds slechter werd. Uit voorzorg hebben we toen besloten om het pand te ontruimen en de bewoners te verhuizen naar een andere locatie. Want deze mensen wil je niet in paniek moeten verplaatsen. Dat moet rustig en veilig gebeuren."

Corona maakt evacuatie ingewikkeld
Dat een aantal bewoners besmet is met het coronavirus maakte de evacuatie ingewikkeld. Nogarede: "Je kan daardoor niet iedereen zomaar naar buiten leiden. Je moet de hele tijd voorkomen dat mensen elkaar kunnen besmetten. De GGD heeft daarom voor hen speciaal vervoer geregeld." De bewoners die niet besmet zijn gingen met rolstoelbussen naar Weert.

Wat het extra lastig maakte is dat deze bewoners van het zorgcentrum dementerend zijn. Nogarede: "Zij begrijpen niet goed wat er om hen heen gebeurt. Door de coronacrisis hebben zij hun familie al vijf weken niet gezien. En nu moeten ze ineens ook nog naar een onbekende plek. Daarom hebben we een aantal medewerkers die eigenlijk vrij waren opgeroepen om te komen. Zij reizen nu met onze bewoners mee naar Weert en blijven daar ook vannacht. Dan hebben de bewoners toch bekende en vertrouwde gezichten om zich heen."

Een medewerkster van het verzorgingstehuis zwaaide de bewoners uit. Daarna vertrokken de bussen en ambulances. In ieder geval voor 24 uur. Nogarede hoopt dat de bewoners snel terug zullen zijn. "Ik hoop dat het morgen veilig is en iedereen terugkomt. Voor de bewoners, hun familie en eigenlijk voor heel Liessel. Want dit is een in gewikkelde situatie voor iedereen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.