Video

513 Brabanders krijgen lintje, maar vanwege de coronacrisis worden die nog niet opgespeld [KAARTJE]

24 april 2020 om 13:00 • Aangepast 4 mei 2020 om 09:52
nl
514 Brabanders hebben vrijdag te horen gekregen dat ze een koninklijke onderscheiding krijgen. Eén gedecoreerde, een inwoner van Fijnaart, heeft het lintje om principiële redenen geweigerd. Vanwege de coronamaatregelen zijn de onderscheidingen nergens daadwerkelijk opgespeld. Dat gebeurt later dit jaar tijdens een landelijke bijeenkomst.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De burgemeesters hebben alle gelukkigen persoonlijk gebeld. Alleen in Zuid-Holland werd er vaker iemand gefeliciteerd (570 keer).

Toponderscheiding voor Noordergraaf
De allerhoogste onderscheiding in Brabant is voor Gerrit Jan Noordergraaf uit Diessen. Hij mag zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden noemen. Noordergraaf is als anesthesioloog verbonden aan onder meer het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, het Netwerk Acute Zorg Brabant en Philips. Ook is de bevlogen Diessenaar verdienstelijk (geweest) voor onder meer het leger en de motorsport.

Vier andere provinciegenoten werden 'Officier’ (zonder toevoeging), onder wie de uit Maren-Kessel afkomstige Tineke Ceelen (directeur van Stichting Vluchteling). In totaal 38 Brabanders kregen een ‘ridderorde’, onder wie Herman Kruis uit Bavel. De 64-jarige coach is al tientallen jaren actief in de hockeysport, onder meer bij Push in Breda en de hockeybond.

Tilburg is de gemeente in Brabant met veruit de meeste toegekende lintjes: dertig. Meierijstad is met 24 een goede tweede. Telde de gemeente Mill en Sint Hubert vorig jaar één gedecoreerde, dit jaar zijn het er negen, onder wie drie 'ridders'.

Carel van Genugten (tweede van rechts) is één van de drie ridders in Mill en Sint Hubert (foto: Verrassend Platteland Van Cuijk).
Carel van Genugten (tweede van rechts) is één van de drie ridders in Mill en Sint Hubert (foto: Verrassend Platteland Van Cuijk).

Nu is het buurgemeente Sint Anthonis waar slechts één inwoner een lintje kan verwachten. Jan van Sambeek werd getrakteerd op een serenade door Sint Cecilia, een van de organisaties waarvoor hij zich al jaren belangeloos inzet.

Wachten op privacy instellingen...

Oudste van Nederland
De oudste gedecoreerde Nederlander is een vrouw van 95 uit Eindhoven. Deze Toos Wierema-Ballings doet al zeker twintig jaar kosterwerk voor parochie Sint Joris en woonzorgcentrum Wilgenhof. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Verder werden nog vele andere mensen verrast, zoals enkele echtparen. Maar ook Henk Hendriksen en Herman Schoemaker van de Lokale Omroep Veldhoven. Zij kregen vrijdagmorgen nietsvermoedend burgemeester Marcel Delhez op bezoek.

Het echtpaar Strous uit Sint-Michielsgestel (Bea en Theo) werd ook verrast (foto: gemeente Sint-Michielsgestel).
Het echtpaar Strous uit Sint-Michielsgestel (Bea en Theo) werd ook verrast (foto: gemeente Sint-Michielsgestel).

Ook lintje voor omroepster NAC
Uiteraard werden mensen onderscheiden, omdat zij zich in de sportwereld bijna onmisbaar hebben gemaakt. Zoals de 65-jarige Annie van Hooijdonk, al een jaar of veertig omroepster van NAC en bijna drie decennia lang jeugdsecretaris van deze Bredase voetbalclub.

Wachten op privacy instellingen...

Wil je weten wie er in jouw gemeente welke Koninklijke Onderscheiding krijgt, klik dan eerst de provincie aan waarin die gemeente ligt en vervolgens onder 'Zoek op gemeente' de bewuste gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.