Video

Brand in Deurnese Peel onder controle, maar kan nog weken blijven smeulen

23 april 2020 om 18:24 • Aangepast 30 april 2020 om 18:24
nl
De grote brand in de Deurnese Peel is onder controle. Dat betekent dat het grootste gevaar geweken is. Mogelijk smeult de brand nog wekenlang na. Daarom houdt de brandweer de situatie nauwlettend in de gaten.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Tot nu toe heeft de brandweer geen gevaarlijke stoffen gemeten. De bewoners van 59 woningen rond het natuurgebied zijn geïnformeerd dat zij terug naar huis kunnen of thuis kunnen blijven.

Een veenbrand is lastig te blussen, omdat het ondergronds smeult. Omwonenden kunnen daarom nog langere tijd last hebben van rooklucht. De gemeente roept inwoners daarbij met klem op om, vanwege de veiligheid, niet naar het gebied toe te gaan.

Weer naar huis
Burgemeester Hilko Mak: “Het is nogal wat als inwoners huis en haard moeten verlaten én dat ook nog in coronatijd. Ik ben erg blij voor hen dat zij nu naar hun vertrouwde omgeving terug kunnen. Dat is vooral te danken aan de inzet van de brandweer, waaronder veel vrijwilligers, de Koninklijke Luchtmacht en andere hulpdiensten. We zijn dankbaar dat we vanuit het hele land hulp hebben gekregen en dat de samenwerking goed is verlopen.”

De schade aan de Deurnese Peel, een Natura2000 gebied, is groot. Er is 800 hectare van het gebied verbrand. Burgemeester Mak: “Het is een enorme klap voor de natuur en het herstel kan heel lang duren. Gelukkig is de natuur veerkrachtig en weten we uit ervaring dat die zich herstelt.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.