Video

Grote brand bij afvalverwerker in Dongen onder controle, brandend afval uit loods gehaald

25 april 2020 om 17:06 • Aangepast 27 april 2020 om 11:47
nl
De grote brand die zaterdagmiddag uitbrak bij afvalverwerker Van den Noort in Dongen, is onder controle. De brand brak iets voor vijven uit in een loods met huishoudelijk afval. Er werd een gat in de loods gemaakt, om beter bij de brandhaard te kunnen. Uiteindelijk kon het afval uit de loods worden gehaald, om daarbuiten verder geblust te kunnen worden.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Volgens de Veiligheidregio was het bij de winkels op het industrieterrein erg druk op het moment dat de brand uitbrak. Dat was enkele minuten voor sluitingstijd, iets voor vijven. De Veiligheidsregio riep dan ook op, om niet de ramptoerist uit te komen hangen: "Mensen zien een dikke rookpluim opstijgen Maar we willen ook vanwege de coronamaatregelen echt oproepen: kom niet hierheen!'

Het werd niet extreem druk met kijkers. Een man of twintig moest door de brandweer worden weggestuurd.

Rookwolken boven Van den Noort (foto: Anita Taks).
Rookwolken boven Van den Noort (foto: Anita Taks).

Bluswater uit kanaal en ventilator ingezet
De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar naastgelegen panden. Brandweermannen haalden water uit het nabijgelegen kanaal om te blussen. Een woordvoerder vertelde: "We leggen heel veel meters aan brandslangen naar het kanaal, zodat er continue bluswater beschikbaar is." Dit heet een grootwatertransport.

Ook werd onder meer een hoogwerker ingezet om de brand te bestrijden. Daarnaast werd gebruik gemaakt van een grote ventilator en maakte een drone beelden van bovenaf zodat de brandweer een goed overzicht heeft.

Iets na half zeven liet de Veiligheidsregio weten dat er een gat in de loods werd gemaakt, zodat de brandweer beter bij de brandhaard kon komen.

Na acht uur werd het sein brandmeester gegeven. Het werk was daarmee nog niet klaar. De berg huisafval werd uit elkaar getrokken en afgeblust. Ook bij de loods werd er nog nageblust.

Wachten op privacy instellingen...

Personeel van afvalverwerker Van den Noort kon eerder al een aantal voertuigen wegrijden bij de loods, zoals een graafmachine en een vrachtwagen.

Wachten op privacy instellingen...

Aanvankelijk stegen hele dikke zwarte rookwolken op, maar die veranderden al snel van kleur en werden wit. Voor iedereen die last had van de rook, gold het gebruikelijke advies: Sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.