Video

Tilburg en Den Bosch doen dringende oproep: 'Het is weer veel te druk in de binnenstad, blijf thuis'

26 april 2020 om 12:00 • Aangepast 3 mei 2020 om 21:34
nl
De gemeenten Tilburg en Den Bosch hebben inwoners zondag opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Het is daar namelijk druk in de binnenstad. Zaterdagmiddag was dit ook al het geval in Tilburg.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Daarom doen de gemeenten de dringende oproep alleen naar de binnenstad te komen voor een noodzakelijke boodschap. "Doe dit alleen en niet met het hele gezin." Burgemeester Paul Depla van Breda sluit zich hierbij aan. "Doe gerust een boodschap bij uw lokale winkel, maar ga niet naar de stad om te funshoppen. We houden de ontwikkelingen in de gaten."

Ingrijpen
Mocht het zondagmiddag toch te druk worden, dan wordt ingegrepen. Dat vertelt een woordvoerster van de gemeente Tilburg. "Politie en handhaving gaan dan de stad in om mensen aan te spreken op hun gedrag of zelfs weg te sturen. Ook gaan ze met ondernemers in gesprek om buiten de winkels te zorgen dat mensen afstand houden.”

De gemeente Tilburg vindt het fijn dat de winkels open kunnen zijn tijdens de coronacrisis en dat zij in deze moeilijke tijden nog iets kunnen verkopen. Maar het gemeentebestuur vindt het niet verstandig dat mensen massaal in het centrum gaan shoppen. Afstand bewaren wordt dan namelijk heel lastig. Dat brengt het risico met zich mee dat het coronavirus zich makkelijk kan verspreiden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Controleren drukte
Het Veiligheidsberaad, dat wordt gevormd door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Nederland, signaleerde zaterdag al dat het weer drukker begint te worden op straat. Mensen blijven minder binnen, ze gaan naar winkels, maken ommetjes en zijn in de openbare ruimte. Maar degenen die naar buiten gaan, zouden zich zich over het algemeen goed aan de anderhalve meter afstand houden. "Eigenlijk lijken we al een beetje op weg naar de anderhalvemetersamenleving", zei een woordvoerster van het Veiligheidsberaad zaterdag.

In Den Bosch was de drukte zondag niet alleen in de binnenstad groot, maar ook bij de woonboulevard. "De zon is verleidelijk", snapt burgemeester jack Mikkers. "Maar toch: blijf thuis!" In Breda stelt burgemeester Depla vast dat de winkeliers wel goede voorzorgsmaatregelen hebben genomen. "De meeste mensen staan op gepaste afstand in de rij te wachten."

Gezond verstand
Het is ook een kwestie van gezond verstand gebruiken, meent de woordvoerster van de gemeente Tilburg. "Er is hier een website beschikbaar waarop te zien is wanneer het meer of minder druk is in het centrum. Net zoals de Efteling dit heeft.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.