Burgemeester Laarbeek bezocht getroffen nertsenfokkerij: 'Nieuws had geweldige impact op die mensen' - Omroep Brabant

Burgemeester Laarbeek bezocht getroffen nertsenfokkerij: 'Nieuws had geweldige impact op die mensen'

26 april 2020 om 12:55 • Aangepast 3 mei 2020 om 12:44
nl
Burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek is zaterdag door het ministerie van Landbouw op de hoogte gesteld over de coronabesmetting op een nertsenfokkerij in Beek en Donk. Hij heeft daarna een bezoek gebracht aan de boerderij en met de eigenaren gesproken.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Het gaat om een boerderij met 7.500 volwassen nertsen. Die zijn niet allemaal besmet en van ruiming is dan ook geen sprake, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

Van der Meijden: "Maar het nieuws had wel een geweldige impact op die mensen. Ik ben erheen gegaan om hen te ondersteunen. De buurt is zondagochtend geïnformeerd. Mijn zorg ligt bij de gemeenschap en de betrokkenen. En los van de schrik moet ook dat bedrijf door. Die dieren die er nog zitten moeten verzorgd worden."

De burgemeester hoorde 's avonds over de besmetting. "Je schrikt in eerste instantie. Wat gebeurt er nu weer met dat virus? Dit was de eerste overgang van mens op dier. Daarna gaat de bal rollen. Overleg met het ministerie, met het college, met de gemeenteraad. Er moeten nu nog heel veel onderzoeken volgen. Maar ik heb vertrouwen in een goede afloop."

Sectie
De nertsen vertonen verschillende ziekteverschijnselen. Ze hadden maagdarm- en ademhalingsproblemen, schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Er is sectie gedaan door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad. Dat instituut heeft bevestigd dat het om het coronavirus gaat.

Ook in Milheeze is een nertsenfokkerij getroffen. Deze heeft 13.000 nertsen en die zijn ook niet allemaal besmet. Volgens burgemeester Van der Meijden gaat het om een fokkerij aan de Peeleindseweg.

Uitslag over twee weken
Er worden monsters verzameld van zieke en gezonde dieren. Het RIVM adviseert uit voorzorg om in een straal van circa 400 meter rond de besmette nertsenbedrijven niet te fietsen of te wandelen totdat resultaten van het onderzoek op de lucht- en stofmonsters bekend zijn. Dat duurt twee weken.

De omgeving van de fokkerij is afgesloten, dat geldt ook voor de omgeving van de boerderij in Beek en Donk.

Michiel van Veen, de burgemeester van de gemeente Gemert-Bakel was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Op de website van de gemeente zegt hij: “Minister Schouten van LNV heeft ons geïnformeerd over de besmetting van dieren op een nertsenboerderij in onze gemeente. Als burgemeester heb ik in eerste instantie zorg voor de gezondheid van de inwoners van mijn gemeente, in dit geval speciaal de betrokkenen en hun directe omgeving. Uiteraard leef ik mee met de getroffen ondernemer en heb nauw contact. De familie is, net als ik, erg geschrokken. "

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.