Video

Els vangt huisdieren op van overleden baasjes en haar opvang zit nu helemaal vol

29 april 2020 om 07:00 • Aangepast 5 mei 2020 om 18:04
nl
Vanwege de coronacrisis wordt de stichting 'Laat uw huisdier na' in Nispen overspoeld met huisdieren van overleden baasjes. Els Adams doet er alles voor om de zorg op zich te nemen. De dieren kunnen niet in een asiel of op een andere plek terecht. Het is nu zo druk, dat haar hele huis volstaat met manden, kussens en kooien om de dieren op te vangen.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Els heeft sinds drie weken te maken met een flinke aanwas van honden en katten van wie het baasje is overleden. Het is inmiddels zó druk bij de stichting, dat Els en haar vrijwilligers het werk eigenlijk niet meer aankunnen. "Nu sta ik er wel even bij stil dat het coronavirus ons allemaal kan overkomen."

Els geeft Buffy een aai over haar bol. Ze ligt lekker in de keuken.
Els geeft Buffy een aai over haar bol. Ze ligt lekker in de keuken.

'Opvang barst uit z'n voegen'
Ruim honderd dieren worden momenteel opgevangen in Nispen. Negentien dieren zijn afkomstig van baasjes die zijn overleden aan de gevolgen van corona. Bij dierenasiels kunnen deze beesten volgens Els niet terecht. "Mensen maken zich zorgen vanwege de geruchten dat huisdieren een rol spelen bij het overbrengen van het virus. Klinkklare onzin, maar het helpt allemaal niet mee."

Veel nabestaanden zien de opvang in Nispen als laatste oplossing. "We kunnen geen nee zeggen."

Joepie (2,5) is op zoek naar een nieuw baasje omdat zijn baasje is overleden aan het coronavirus.
Joepie (2,5) is op zoek naar een nieuw baasje omdat zijn baasje is overleden aan het coronavirus.

Omdat het buitenverblijf overvol zit, moet Els de dieren zelfs in huis nemen. "We doen wat we kunnen, en soms een beetje meer. Daarom zijn de woonkamer, gang, keuken en logeerkamer al ingericht voor de dieren." Alleen de slaapkamer is nog niet standaard ingericht als 'nachtverblijf'. "Maar ook 's nachts sluipen er een paar dieren naartoe", lacht Els.

Chihuahua Faust is achtergebleven na het overlijden van zijn baasje.
Chihuahua Faust is achtergebleven na het overlijden van zijn baasje.

Elk dier dat binnenkomt kost geld. "Vaak zijn de dieren afkomstig van ouderen. Die hebben extra zorg nodig. En ze moeten ook eten." Els benadrukt dat het voor de dieren wennen is als hun vertrouwde baasje er plotseling niet meer is. "Dat afscheid is vreselijk. Hun hele wereld is afgenomen. Er is daarom niks leuker dan ze nu lekker in de watten te leggen."

Zelfs in de keuken van Els Adams staan kennels.
Zelfs in de keuken van Els Adams staan kennels.

Doneren
Om geld voor eten bij elkaar te krijgen, worden er zelfs zegeltjes geplakt voor een supermarkt. Zo links en rechts wordt ook nog een spaarpot omgekeerd. "Wij houden regelmatig een bingo of een open dag om extra geld binnen te krijgen. Maar dat kan nu ook even niet."

Dierenliefhebbers kunnen altijd een steentje bijdragen door geld over te maken. "Hopelijk willen mensen ook een dier adopteren. Of tijdelijk als gastgezin functioneren totdat het dier een nieuw baasje heeft gevonden."

Meer informatie over het werk van Els vind je op laatuwhuisdierna.nl

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.