Video

Coronazomer in je eigen achtertuin? Zo maak je die een stuk groener en diervriendelijker

30 april 2020 om 07:00 • Aangepast 7 mei 2020 om 12:39
nl
Zeker nu we door de coronacrisis veel meer tijd in en rond het huis rondhangen, worden veel tuinen weer helemaal zomerklaar gemaakt. De ideale gelegenheid om de tuin een stuk wilder en groener te maken, want tuinen kunnen een stuk dier- en insectvriendelijker.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Op landgoed Wallsteijn bij Achtmaal zijn vrijwilligers bezig een bijna tweehonderd jaar oude moestuin in ere te herstellen. Voor de boswachter Miranda Firet een ideale plek om te laten zien hoe je je tuin aantrekkelijker maakt voor dieren. Ook tuinen vormen volgens Natuurmonumenten een landschap waar veel dieren wonen. Huismussen, zwaluwen, vleermuizen en wilde bijen maken er hun nest.

"Ik zie nog heel vaak tuinen waar nauwelijks een grasspriet of bloemetje is te bekennen. Dieren en insecten hebben daar weinig kans, want er valt daar niks voor ze te halen, zegt Miranda. Natuurmonumenten is het Nationale Tuinonderzoek begonnen dat deelnemers inzicht kan geven in hoeveel ruimte de natuur krijgt in hun tuin en hoe het groener kan.

Biodiversiteit
“In deze rare tijden snakken mensen naar natuur. Begrijpelijk. Maar je kunt ook zelf voor natuur zorgen, in je tuin of op je balkon. Misschien moeten we onze zomervakantie wel in de achtertuin doorbrengen. Ik hoop dat mensen meer dan ooit bereid zijn natuur in de tuin meer ruimte te geven. Wel zo gezellig en mooi en nog goed voor de biodiversiteit ook. Zeker ook in stedelijk gebied."

In de video laat Miranda zien hoe je je tuin veel groener en diervriendelijker kunt maken:

Miranda geeft een aantal tips:

  • Hoog gras is ideaal voor de natuur. Er staan bloemetjes waar heel veel vlinders opaf komen.
  • Elke tuin heeft een rommelhoek nodig, al dan niet met een composthoop. Dat zijn plekken waar het barst van het leven: insecten, wormen, maar ook egels en vogels komen hier opaf. Je kunt de compost gebruiken om je tuingrond vruchtbaarder te maken.
  • Veel planten die beschouwd worden als onkruid, zijn enorm belangrijk voor insecten. Laat bijvoorbeeld dovenetels staan, die zitten nu barstensvol hommels. Er komen ook veel bijen en vlinders af op vergeetmenietjes en boterbloemen.
  • Het laten staan van ‘onkruid’ en het laten liggen van bladeren en oud hout heeft nog een voordeel: je bent véél minder tijd kwijt aan het opruimen van je tuin.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!