'Kom terug, alles is bespreekbaar', smeekbede van D66 aan het CDA

30 april 2020 om 13:08 • Aangepast 7 mei 2020 om 13:04
nl
De D66-fractie in Provinciale Staten smeekt het CDA om niet met Forum voor Democratie te gaan regeren. In een ultieme oproep doen de democraten een laatste aanbod aan het CDA om samen verder te gaan. Alles is bespreekbaar, zeggen fractievoorzitter Arend Meijer en gedeputeerde Anne-Marie Spierings.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Volgens hen is er een nieuwe werkelijkheid sinds het CDA uit de coalitie stapte. Dat is de vijf miljard euro van minister Schouten voor de aanpak van de stikstofcrisis. D66 zegt dat de huidige coalitie met dat geld in Brabant het stikstofprobleem kan oplossen op een manier waarmee het CDA kan leven.

Betere opties
“Dat en de grote twijfel bij de CDA-achterban over samenwerking met Forum is voor D66 reden het CDA terug te vragen. “Want er zijn juist voor jullie betere opties dan een coalitie met Forum voor Democratie”, meent D66.

“Dit is het rijksbeleid waar we in december 2019 op hoopten, maar dat nog bijna vijf maanden op zich heeft laten wachten. Hadden we toen al over dat geld kunnen beschikken, dan was deze hele crisis niet nodig geweest”, menen Spierings en Meijer.

Het verhaal dat het Brabantse Forum anders is dan het landelijke Forum gelooft volgens D66 niemand. “In Brabant voerden we indirect campagne tegen Thierry Baudet en tegen een in Amsterdam geschreven verkiezingsprogramma. Het is één partij met een gedeeld gedachtegoed, met gedeelde normen en waarden. Normen en waarden die veraf staan van de katholieke opvoeding”.

Brabantse gevoelens
Spierings gooit ook alle Brabantse gevoelens in de strijd om het CDA terug te halen. “In mijn Brabantse katholieke opvoeding heb ik geleerd dat we moeten zorgen voor iedereen die dat nodig heeft. Voor de kinderen in Afrika die hongerlijden, voor de arme mensen in Oost-Europa die onze kleding die we niet meer dragen goed kunnen gebruiken", stelt Anne-Marie Spierings.

"En natuurlijk dat godsdienstvrijheid een groot goed is en dat iedereen gelijk is en zichtbaar zichzelf mag zijn. Het botst dan ook met die opvoeding dat de christendemocraten juist een partij verkiezen die groepen uitsluit en nationalistisch de ogen sluit voor alles buiten onze landsgrenzen."


GroenLinks
GroenLinks vraagt zich in een verklaring af hoe het CDA kan gaan samenwerken met een partij "die de rechtsstaat aanvalt, signalen in haar gelederen heeft van rechtsextremisme en antisemitisme, willens en wetens fakenieuws verspreidt over minderheidsgroepen, klimaatprobleem en stikstofprobleem simpelweg ontkent (. . . ) en het CDA en VVD verwijt dat ze Nederland willen vermietigen".

GroenLinks maakt zich vooral ook zorgen over het feit dat in deze coronacrisis de huidige ervaren bestuurders worden ingewisseld voor onervaren krachten.

Net als D66 denkt GroenLinks dat de verschillen tussen CDA en GroenLinks overbrugbaar zijn. GroenLinks is bang dat met FvD in de regering het sociale en culturele gezicht van Brabant zullen verdwijnen. Ook GL doet een ultiem beroep op het CDA om terug te keren naar de oude coalitie. "Wij doen bij deze alsnog een beroep op het CDA, maar evenzeer op de VVD: stop met dit onzalige en voor Brabant schadelijke initiatief". GL roept beide partijen op opnieuw met GroenLinks, D66 en PvdA om tafel te gaan zitten om juist in deze tijd een breed stabiel en slagvaardig bestuur voor Brabant te behouden".


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.