Video

Ook wij hamsterden wc-papier: hangertje van vergulde wc-rol als blijvende herinnering

30 april 2020 om 19:10 • Aangepast 8 mei 2020 om 07:34
nl
Aan het begin van de coronacrisis deden we ook in Brabant rare dingen. Ook wij sloegen massaal wc-papier in. Goudsmid Sandra Hofman uit Sleeuwijk ergerde zich kapot aan die hamsteraars, maar het was ook een inspiratiebron voor haar. Sinds kort maakt ze namelijk een sieraad in de vorm van een vergulde wc-rol. Het is een hangertje in goud of zilver als blijvende herinnering aan een vreemde periode.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Het idee om iets met de rare hamsterperiode te doen ontstond letterlijk toen ik al vier keer naar de supermarkt was geweest en er vier keer geen toiletpapier was. En ik was niet eens aan het hamsteren, we hadden het gewoon nodig”, vertelt goudsmid Sandra Hofman in haar kleine atelier.

“De term het nieuwe goud was geboren en daarop voortbordurend ben ik aan het fröbelen geslagen in mijn atelier. Met als resultaat een hangertje in de vorm van een toiletrol, in goud of zilver.”

Een klein beetje humor helpt ons door zware tijden.

Hoewel het ontwerpen en maken van een sieraad als blijvende herinnering aan de hamsterperiode een 'gekkigheid' was, zijn ze bij het publiek inmiddels erg gewild. "Ze worden echt verkocht. Mensen vinden het leuk", vertelt Berend Hofman. "Een klein beetje humor helpt ons door zware tijden. Het is toch een tijd die ze nooit hebben meegemaakt en ze vinden het dan leuk om een blijvende herinnering te kunnen dragen."

Hier is het hangertje bijna klaar.
Hier is het hangertje bijna klaar.

Per hangertje is goudsmid Sandra Hofman zo'n twee uur kwijt. "Ja, het is allemaal handwerk en gemaakt van puur zilver, een goudkleur krijgt het bij het vergulden."

De wc-rolletjes zijn ook op schaal. "Ik heb een tekening waarop alle onderdelen, zoals het rolletje, op schaal zijn ingetekend. Het zijn ook allemaal losse onderdelen: het rolletje, de houder en het wc-papier maak ik eerst als los onderdeel en daarna zet ik alles in elkaar."

Het eindresultaat: een vergulde wc-rol als hangertje en als herinnering aan het hamsteren.
Het eindresultaat: een vergulde wc-rol als hangertje en als herinnering aan het hamsteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.