Magneetvissers halen oefenbom uit het Eindhovens Kanaal

1 mei 2020 om 13:49 • Aangepast 11 mei 2020 om 10:28
nl
Na jaren van blikjes en schroevendraaiers uit het water vissen, had een groepje magneetvissers donderdagavond opeens iets heel anders hun hengel hangen: de vier vrienden visten een oefenbom uit het Eindhovens Kanaal.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Magneetvissen doen de jongens al jaren, maar verder dan kleine schroefjes en blikjes kwamen ze niet. Tot ze een paar weken geleden een sterkere magneet aanschaften. Donderdagavond vonden de vrienden twee lege kluizen op de bodem van het kanaal in Eindhoven. Niet veel later visten ze de bom uit het water.

Bazooka-granaat?
Jimmy vond de bom samen met twee vrienden. Verderop stond Teun. "Een vriend riep dat ik moest komen kijken", vertelt hij." Normaal zit er een soort van staartje aan een granaat, maar dat was nu niet het geval. Heel raar, en ook wel spannend, want je weet niet waar je mee te maken hebt."

Dus namen de jongens meteen afstand. "We zijn meters verderop gaan staan en hebben de politie gebeld. Toen kwam er een expert kijken. Die dacht eerst dat het om een bazooka-granaat ging voor tanks uit de Tweede Wereldoorlog", vertelt Teun.

Even later onderzocht de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de bom en bleek dat het een oefenexemplaar was. Ongevaarlijk dus, want daar zit geen kruit in.

Meer meldingen
De EOD kreeg afgelopen week bijna negentig meldingen over gevonden explosieven. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als normaal. Dat komt door de coronacrisis: nu we massaal thuiszitten, worden de magneten en metaaldetectors van zolder gehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.