Kunstenares bedenkt alternatieve onthulling van holocaustmonument in Tilburg

3 mei om 17:00 • Aangepast 11 mei om 05:44
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Jacqueline Hamelink speelt Bach.
1/2 Holocaustmonument in Tilburg onthuld
Kunstenares Tine van de Weyer werkte een jaar aan een holocaustmonument voor Tilburg. Tijdens de dodenherdenking zou het officieel worden overgedragen aan de stad, maar door de coronacrisis gaat dat niet door. Daarom maakte ze zondag een speciale video van het monument.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door

Celliste Jacqueline Hamelink speelde de Sarabande van Bach op het monument en Van de Weyer liet daar een video van maken. Die gaat ze online verspreiden.

Eng
“Normaal staat het hier op 4 mei helemaal vol met mensen. Maar als je anderhalve meter afstand moet houden, gaat dat natuurlijk niet. Dus de hele dodenherdenking gaat hier niet door. Ik wil het nieuwe monument toch onder de aandacht van de mensen brengen. Dus dat doe ik dan maar op deze manier.”

Heel rouwig is de kunstenares er trouwens niet om. “Om eerlijk te zijn, ik vind zo’n officieel moment ook altijd heel erg eng. Dus vind ik het wel fijn en mooi om het nu heel klein en intiem te doen.” De kunstenares had toch een paar mensen uitgenodigd om te komen kijken naar het optreden.

Amandelboom
Het kunstwerk is een bronzen amandelboom. "Dat vond ik een mooi symbool. Hij bloeit hij als eerste boom in het voorjaar, daardoor geldt hij als teken van waakzaamheid en wedergeboorte", aldus de kunstenares. "En omdat Tilburg een textielstad is, hangen er kleden in de boom. In het voetstuk is een patroon van straten te zien van Tilburg in de jaren 40."

Wachten op privacy instellingen...