Video

Buurtschap Veldstraat wil zijn knollen niet weggooien: 'Zundert kan niet zonder bloemen'

3 mei 2020 om 20:00 • Aangepast 11 mei 2020 om 05:44
nl
Dat het Bloemencorso dit jaar niet doorgaat, vinden ze in Zundert al erg genoeg. Maar Zundert zonder bloemen, dat kan écht niet. En dus stopte het buurtschap Veldstraat zondag maar liefst 18.000 dahliaknollen in de grond.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Dat gebeurde vanwege coronavoorschriften anders dan anders. “We maken er ieder jaar een gezellige boel van, met zeker twintig tot dertig mensen uit de buurt”, zegt Corne Backx van buurtschap Veldstraat.

"Vooraf zijn er dan al voren getrokken in het veld en de mensen planten de knollen met de hand. Maar de coronaregels schrijven dit jaar voor dat er hooguit drie personen op het land mogen komen. Voor het planten konden we gelukkig een plantmachine lenen van buurtschap Driehoek.”

Financiële strop
In een paar uur tijd verdwijnen de duizenden knollen in de grond. Corne Backx hoopt dat ze later in september nog gebruikt kunnen worden voor het kindercorso. "En we proberen er zelf weer knollen van over te houden, zodat we voor volgend jaar minder hoeven inkopen", voegt hij eraan toe.

Want het niet doorgaan van het corso betekent behalve veel emotionele pijn in Zundert ook een financiele strop voor de buurtschappen. "Er gaan ieder jaar in augustus flinke partijen bloemen naar andere corso's in Nederland en zelfs naar Spanje. Maar die zijn allemaal afgelast."

'Weggooien is zonde'
Volgens Corne Backx hebben sommige buurtschappen al hun ingekochte dahliaknollen weggegooid. "Maar dat vonden we zonde. We hopen dat er straks misschien wat versoepeling komt van de regels en dat we toch samen met de buurt het veldje kunnen onderhouden en samen van de bloemen kunnen genieten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.