Video

Marika is ineens moeder van zeven verlaten baby koolmeesjes: 'Dit is bijna een dagtaak'

4 mei 2020 om 11:45 • Aangepast 11 mei 2020 om 10:24
nl
Marika Spijkers uit Den Bosch heeft er een grote verantwoordelijkheid bij: ze brengt zeven jonge koolmeesjes groot, nu de moeder van de diertjes het nest heeft verlaten.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Afgelopen donderdag ontdekte Marika dat de moeder niet meer terugkwam naar het nestkastje in haar tuin. De zeven koolmeesjes waren toen nog maar een week oud. “De jongen riepen luidkeels om eten, want ook vader was al dagen niet meer in het nest geweest”, schrijft Marika op haar Facebookpagina.

De dierenambulance rijdt in deze tijden van corona bijna niet en dus besloot Marika de beestjes zelf groot te brengen. “Ik ben nu moeder van zeven koolmeesjes”, vertelt ze. “En het gaat heel goed. Het is bijna een dagtaak om ze groot te brengen, want deze beestjes moeten echt heel vaak eten. En als ze gegeten hebben, draaien ze zich om met de kont omhoog en dan moet je snel de poep opvangen. Maar ze eten dus en poepen, hoera.”

Wormen in stukjes gehakt
“Ik heb Nutribird 21 gehaald voor babyvogels en levende wormen. Ze hadden geen meelwormen, maar alleen heel dikke. Dus daar heb ik de kop vanaf gehakt en in stukjes moeten hakken, anders waren ze veel te groot. Die kop blijft nog lang nabewegen merkte ik, dan is de nutribird iets prettiger om te geven.”

Hoe het zal gaan met uitvliegen weet Marika ook nog niet. “Normaal verlaten ze het nest als ze zo'n 19 dagen oud zijn. Ze worden daarna normaal nog twee weken gevoerd door de ouders. Dat kan nu natuurlijk niet, dus pas als ze zelfstandig eten kan ik ze laten uitvliegen. Hoe dat allemaal gaat verlopen zie ik dan wel, eerst de jongen maar eens groot zien te brengen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!