Video

Kapmessen, boksbeugels en zelfs stressballetjes komen niet door de controle op Eindhoven Airport

6 mei 2020 om 16:23 • Aangepast 13 mei 2020 om 14:24
nl
Kapmessen, boksbeugels en een stressballetje in de vorm van een handgranaat. Het is zomaar een greep uit de 245 wapens die de Koninklijke Marechaussee vorig jaar in beslag heeft genomen op Eindhoven Airport. Onder de vangsten zijn opvallend veel messen en nepwapens.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Een keukenmesje dat iemand per ongeluk in zijn handbagage heeft, kan al genoeg zijn voor een hoop ellende op Eindhoven Airport. Wie daarmee bij de veiligheidscontrole betrapt wordt, kan voor verhoor mee met de Koninklijke Marechaussee. De kans is groot dat je dan je vlucht mist.

Wie zoiets in bezit heeft kan een geldboete krijgen.

Nog veel groter was de impact toen iemand werd betrapt met een grinder, een klein molentje dat lijkt op een handgranaat en dat gebruikt wordt om wiet mee te vermalen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd er voor de zekerheid bij gehaald en de luchthaven werd deels ontruimd, met alle gevolgen van dien.

Zelfs onschuldige voorwerpen kunnen voor problemen zorgen. Zoals een groen stressballetje in de vorm van een handgranaat. Degene die daarmee betrapt werd, is aangehouden door de Marechaussee en zal ongetwijfeld veel stress hebben gehad. "Wie zoiets in bezit heeft kan een geldboete krijgen, daar gaat het Openbaar Ministerie over", zegt plaatsvervangend brigadecommandant Dewi Kunstt van de Marechaussee.

Probleem is dat de regelgeving per land verschilt. Zo is het bezit van pepperspray in Duitsland legaal en in Nederland strafbaar. Wie uit Duitsland komt en daarmee betrapt wordt krijgt een aantekening bij zijn naam, wat bijvoorbeeld later lastig kan zijn bij sollicitaties", zegt John van Doormalen van de Koninklijke Marechaussee.

Door de coronacrisis ligt Eindhoven Airport er nu al weken verlaten bij. Het aantal wapenvangsten door de Koninklijke Marechaussee is opgedroogd, al wordt er incidenteel toch nog steeds iets gevonden bij de schaarse controles. Volgend jaar zal dat ongetwijfeld zichtbaar zijn in de cijfers over dit jaar. Want waar geen reizigers zijn, zijn geen overtredingen en (nep)wapens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.